Tigrasti komarci su u blizini?

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Tijekom prošle godine kod Osijeka stručnjaci su evidentirali prisutnost tigrastog komarca te stoga svi zajedno moramo biti oprezni i djelovati sustavno na suzbijanju mogućih zaraznih bolesti. Pri tome neophodno je tretiranje komaraca na svim prostorima gdje su oni i inače najprisutniji. Pročelnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić podsjetila je kako je tigrasti komarac prijenosnik zika virusa radi čega je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu prijetnju. Pojasnila je i kako je za prijenos zika virusa s čovjeka na čovjeka neophodno postojanje osobe oboljele od bolesti, a onda i tigrastog komarca koji bi ubodom virus prenio na drugu osobu. Zika virus kod oboljelih najčešće, u 60-80 posto slučajeva, prolazi nezapaženo ali i su najugroženije trudnice i novorođenčad.

„Činjenica je da je kod Osijeka uočen tigrasti komarac kao i da ta vrsta nije raširena u našim krajevima. Međutim, trebamo biti oprezni i tretirati komarce. Još se svi sjećamo 2012. godine kada su upravo komarci bili uzročnik pojave virusa zapadnog Nila“, rekla je Krešić.

Napomenula je i da su na istoku Hrvatske najrašireniji naplavni komarci ali i da građani moraju sami truditi se da iz okolice svojih domova uklone tzv. „urbane“ komarce koji tu obitavaju. Kao načine ukazala je da se iz okolice domova trebaju ukloniti depresije s vodom ili mjesta gdje voda leži više dana, da septičke jame moraju biti dobri hermetički zatvorene…

IVAN MATIĆ