Svečano uručeni Ugovori za izvođenje radova za dovršetak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U vukovarskoj gradskoj vijećnici održano je svečano uručenje Ugovora za izvođenje radova za dovršetak izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara.

Svrha projekta  „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ je poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar.

U okviru ovog projekta riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje te su optimizirana rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša. Kako bi projekt priveli kraju potrebno je još dovršiti izgradnju pročišćivača otpadnih voda.

Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara Dario Tišov pojasnio je kako su prije jedne godine i šest mjeseci radovi na izgradnji pročišćivača stali zbog financijske nestabilnosti izvođača te je sklapanjem ugovora s novim izvođačem radova, tvrtkom Gis Aqua napokon omogućen završetak izgradnje zadnje faze Projekta.

„Projekt Vukovar ukupno je težak 362 milijuna kuna te je preostalo dovršiti izgradnju pročišćivača otpadnih voda na lokaciji Petri Skela. Vrijednost radova iznosi gotovo 71 milijuna kuna, a po svom dovršetku vrijednost pročišćivača biti će 140 milijuna kuna“, rekao je Tišov.

Ovom prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako su Vukovarci emotivno vezani za Dunav te je za kvalitetu života građana grada Vukovara, ali i općina Bogdanovci, Borovo i Trpinja koji su obuhvaćeni ovim projektom, izrazito važno da prije ispuštanja vode u Dunav, ona bude visoko obrađena kako bi mogli uživati u zdravoj, čistoj i lijepoj prirodi te kako bi se flora i fauna Dunava mogla normalno razvijati.

„S realizacijom ovog projekta imat ćemo moderan uređaj za pročišćavanje koji će sve otpadne vode obraditi na način da se sve nečistoće i neugodni mirisi otklone te da voda koja će se ispuštati u Dunav bude čista i ekološki prihvatljiva“, zaključio je Penava.