Sava nije prijetnja stanovnicima županjske Posavine

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Županjci i stanovnici županjske Posavine mogu mirno spavati jer se ne očekuje da će vodostaj rijeke Save narednih dana porasti u tolikoj mjeri da bi mogao izazvati probleme, poruka je današnjeg obilaska savskog nasipa uz Županju vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, županjskog gradonačelnika Davora Miličevića i  voditelja Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Biđ-Bosut Josipa Kuterovca.

“Vodni val prolazi i ovim područjem, a ono što je nama vrlo bitno je da je pritisak bosanskih rijeka puno manji nego što je to bio 2014. godine u vrijeme katastrofalne poplave. Više nema rasta tamošnjih rijeka, a što je još važnije vodostaj Save kod Županje u ovom je trenutku niži za čak tri metra nego što je to bio 2014. godine”, kazao je Josip Kuterovac.

Pojasnio je kako je je vodostaj Save u laganom porastu, ali se ne očekuje da u konačnici prijeđe 940  centimetara.

 

“Drago mi je da se prognoze ostvaruju, a ne da bude kao 2014. godine kada su Hrvatske vode prognozirale jedno, a drugačije se događalo. Nadam se da će taj val sutra proći bez ikakvih problema”, poručio je župan Božo Galić.

Zadovoljstvo stanjem na Savi izrazio je i županjski gradonačelnik Davor Miličevićević rekavši kako je vidljivo da sadašnja razina vodostaja kod Županje nije niti blizu onoj iz 2014. godine.