Dvadesetak maratonaca trčalo od Vukovara do Lovasa u spomen na žrtve

Foto: Udruga Ante Starčević

LOVAS, Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske 21. i 24. ožujka obilježava se 20. obljetnica pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu.

Obilježavanje je započelo maratonom od Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav do spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu, koji je održan u organizaciji Maraton kluba Hrvatski sokol iz Osijeka, a koji je trčalo 20-ak maratonaca. Odavši počast palim braniteljima na spomen križu u Vukovaru, maratonci su se zaustavili i na vukovarskom groblju hrvatskih branitelja, a zastali su i kod spomen obilježja u Sotinu i Opatovcu, dok je krajnji cilj bio spomen obilježje masovne grobnice u Lovasu.

Svi sudionici događanja pri tom su na ruci nosili bijele trake, kako bi podsjetili na način na koji su Hrvati i drugi nesrbi bili obilježeni za vrijeme okupacije. Maratonce je u Vukovaru pozdravila općinska načelnica Lovasa Tanja Cirba, a na njihovom putu blagoslov im je podijelio župni upravitelj vlč. Pavo Kolarević. Ispraćaju maratonaca nazočili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček kao i brojni branitelji te obitelji stradalnika.