Vukovar od 3-6 svibnja biti će Hrvatska u malom, održava se Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKA NAJ”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Od 3. do 6. svibnja u Vukovaru, a u okviru obilježavanja Dana grada, održati će se Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Kako je rečeno na konferenciji za novinare za vrijeme trajanja festivala na nekoliko lokacija u gradu predstaviti će se svih 13 nematerijalnih kulturnih dobara upisanih na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine kao i dobra s nacionalne liste. Predstavit će se i najatraktivnije manifestacije koje se tijekom godine održavaju diljem Hrvatske (tradicijske manifestacije, ulični festivali, razne utrke, gastro manifestacije) te će biti organizirano nekoliko koncerata.

„Radi se o novoj turističko-kulturnoj manifestaciji koja je jedinstvena i prepoznatljiva u Hrvatskoj. U nekoliko dana, na nekoliko lokacija, u Vukovaru će se predstaviti ono najbolje što Hrvatska ima te ćemo biti „Hrvatska u malom“. Vjerujemo kako će festival postati tradicijski i da će privući brojne posjetitelje“, rekao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.

Producent i autor festivala Aleksandar Kovačević najavio je kako će Festival započeti s manifestacijom „Kupujmo hrvatsko“, a da će se onda na više lokacija posjetiteljima predstavljati ono najbolje što Hrvatska ima u nematerijalnoj kulturnoj baštini.

„Cilj nam je kod ljudi izazvati poriv i želju da dođu vidjeti što Hrvatska sve ima i može ponuditi. Predstaviti ćemo i razne manifestacije iz drugih dijelova Hrvatske, eno i gastro specijaitete… Biti će i koncerata“, rekao je Kovačević.

Dodao je kako mu je želja da Festival postane tradicijski te da se produži na deset dana jer Hrvatska ima što ponuditi i pokazati. Već od iduće godine Festival bi trebao dobiti i međunarodni karakter. Prema najavama festivalska događanja održavati će se na nekoliko lokacija u središtu grada i to na prostoru bivše tržnice, središtu grada, središnjem gradskom trgu kao i zelenoj površini kod Hotela Dunav.