Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni bez Revije konjanika i konjskih zaprega

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, „Preživjele su Vinkovačke jeseni kroz svoju povijest suše i kiše, rat i svjetsku pandemiju, a preživjet će i svinjsku kugu te će vrlo brzo ponovno zasjati u svom punom sjaju“, prva je ovo reakcija tajnika Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepana Đurkovića na vijesti iz Zagreba koje upućuju na to da Revije konjanika i konjskih zaprega u sklopu Svečanog mimohoda sudionika 58. Vinkovačkih jeseni ipak neće biti.

„Do danas smo bili uvjereni da će se pronaći neko rješenje kako bi u nedjelju ulicama grada mogle proći konjske zapreke i projahati konjanici koji su velika atrakcija za sve naše posjetitelje, međutim, situacija je toliko ozbiljna da nema smisla riskirati možebitno širenje na područja koja su još uvijek slobodna od ove bolesti“, rekao je Đurković.

Ovakva je odluka, na temelju stanja na terenu i spoznaje o brzini širenja bolesti, donesena kroz razgovor predstavnika Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede mr. sc. Tatjanom Karačić, koja je u ovom trenutku i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge.

“Nažalost, moram našim konjičkim udrugama javiti da ove godine ne mogu biti dio Svečanog mimohoda Vinkovačkih jeseni. Znam da će biti razočarani, kao što sam i ja razočaran i žao mi je što nam se ovo događa, ali isto tako, još više mi je žao svih onih ljudi u čija je dvorišta ušla ova bolest. Koliko god poduzimali sve mjere zaštite, ne možemo u potpunosti biti sigurni da se ASK neće proširiti iz Vinkovaca nakon mimohoda, a to je nešto što nikako ne želimo. Ove godine je tako, a nadam se da nam se već sljedeće vraćaju naši konji i konjanici”, ističe koordinator Revije konjanika i konjskih zaprega 58. Vinkovačkih jeseni Zdravko Bartulović.