Aglomeracija Novi Jankovci, Nijemci i Vrbanja najveći je dosad projekt Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

Foto: VVK

Aglomeracija Novi Jankovci, Nijemci i Vrbanja najveći je dosad projekt Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije kojoj je cilj unaprjeđenje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području općina Stari Jankovci, Nijemci, Vrbanja i Tovarnik, a čija se vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura.

U tijeku je izrada studijske, projektne i dokumentacije o nabavi za ovaj projekt, a kako bi se zainteresirane strane upoznale s dosadašnjim tijekom i budućim aktivnostima u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije danas je organiziran radni sastanak na kojem su bili nazočni predstavnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Hrvatskih voda, Vukovarsko-srijemske županije, načelnici općina Stari Jankovci, Nijemci, Vrbanja i Tovarnik, te predstavnici projektantske tvrtke Provod – inženýrská společnost iz Češke – Podružnica Zagreb, kao vodeći član zajednice ponuditelja u kojoj su još tvrtke Hidro-expert Rijeka i Hidrotech Rijeka.

Ugovor o izradi dokumentacije potpisan je prošle godine u kolovozu, a rok za dovršetak je 24 mjeseca. Vrijednost ugovorenih radova za izradu dokumentacije je 2,2 milijuna eura (bez PDV-a). Izradu s 85 posto financiraju Hrvatske vode, a s 15 posto jedinice lokalne samouprave. Općina Stari Jankovci sudjeluje s 4,17 posto, Općina Nijemci s 4,53 posto, Općina Vrbanja s 3,63 posto, a Općina Tovarnik s 2,67 posto, izvijestili su iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Ukupno je projektom predviđena izgradnja 213 km mreže odvodnje i 130 km rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda uz rekonstrukciju oko 5000 vodovodnih priključaka. U okviru Aglomeracije Novi Jankovci planirano je projektiranje novog sustava odvodnje u dužini od 42,7 km i projektiranje rekonstrukcije vode u dužini od 28 km, u okviru Aglomeracija Nijemci, koja obuhvaća i općinu Tovarnik, planirano je projektiranje novog sustava odvodnje u dužini od 120,2 km te projektiranje rekonstrukcije vode u dužini od 76,9 km dok je u okviru Aglomeracije Vrbanja planirano projektiranje novog sustava odvodnje u dužini od 53 km i projektiranje rekonstrukcije vode u dužini od 27 km.

Nakon što bude završena izrada dokumentacije projekt će biti spreman za kandidiranje iz Kohezijskog fonda EU. Općine Stari Jankovci, Nijemci, Vrbanja i Tovarnik dobit će kvalitetan i dugoročno održiv sustav vodoopskrbe i odvodnje u čak 18 naselja. Sva naselja dobit će novi sustav odvodnje te će im biti rekonstruirana vodovodna mreža. Za Vinkovački vodovod i kanalizaciju važno je da će dobiti uređenu mrežu vodoopskrbe i odvodnje odnosno kvalitetan i stabilan sustav s manje kvarova dok će korisnici dobiti sigurnost u isporuci vode, navodi se.

Nakon što je u završnoj fazi aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, u pripremi je i aglomeracija sjever koja obuhvaća općine Nuštar, Jarmina, Markušica i Tordinci, a čija se vrijednost procjenjuje na 60-ak milijuna eura.

Foto: VVK