Sve veći broj poljoprivrednih površina zasijanim sojom

VINKOVCI, Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno se obrađuje oko 145.000 hektara pri čemu je, kada se radi o biljnim proizvodima, i dalje najviše sije kukuruz. Međutim, zadnjih godina sve veći broj proizvođača odlučuje se i za proizvodnju soje koja se gotovo izjednačila s površinama posijanim pšenicom. Prema službenim podacima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića pod pšenicom je zasijano 30.000 hektara, a pod sojom već oko 22.000 hektara.

„Jedan od razloga tome su poticaji ali svakako i činjenica da soja kao kultura nije previše zahtjevna. Problem nam predstavlja i činjenica da imamo oko 20.000 hektara zemlje na koju ne možemo ostvariti poticaje iz raznih razloga. Radi toga godišnje gubimo oko 30 milijuna kuna“, rekao je Matić.

Ukazao je i kako se županijski prihodi od biljne proizvodnje već godinama kreću oko 670 milijuna kuna što je ipak osjetno manje od 950 milijuna kuna koliko je prihod iznosio 2012. godine.

„Ova godina mogla bi biti prijelomna za naše poljoprivrednike. Jedan od načina da se opstane biti će udruživanje malih i srednjih proizvođača kao što već  rade neki voćari u našoj županiji. To će biti i jedan od načina da se opstane na tržištu. Iskustva drugih ćemo preslikati kod nas, a od nekih ćemo morati odustati“, rekao je Matić

IVAN MATIĆ