Ne pijte vodu u vrijeme objeda

Foto: Ilustracija Pixabay

Mnogi od građana su kroz život stekli naviku da tijekom objeda i piju vodu na taj način „zalijevajući“ sve što progutaju od hrane. Međutim, nova istraživanja pokazuju kako to nije zdravo i da zapravo donosi više štete nego koristi.

“Ispijanje vode tijekom objeda može da učini više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tijekom objeda može da uzrokuje nadutost, probleme s probavom i spriječi pravilnu apsorpciju hranjivih stvari”, rekla je nutricionistkinja Ali Miler.

Prema njenim riječima vodu ne bi trebalo piti barem pola sata prije i sat nakon objeda. Osobe koje ipak moraju da piju vode trebali bi piti manje gutljaje jer, kako navodi, veći gutljaji i veća količina vode popijena za vrijeme objeda može da razrijedi rezerve klorovodične kiseline u želudcu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane. Kaže i kako idealan pH želudca iznosi od jedan do dva, a on pomaže razgradnji bjelančevina, potiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u rastvor, što olakšava probavu. Kako ne biste narušili ovaj proces, za vrijeme objeda bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.

„Ukoliko želite da poboljšate probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica. Te navike stimuliraju žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uvjete za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari”, rekla je Miler.

ZADOVOLJNA.HR/IVAN MATIĆ