Ovako će izgledati nove registracijske pločice u Hrvatskoj

Prema informacijama iz MUP-a RH od ponedjeljka, 4. srpnja, na snagu stupa novi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila kojim se regulira izgled, ali i cijena novih registracijskih pločica.

„Prema odredbama Pravilnika postojećim registarskim pločicama s lijeve strane dodan je plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji tzv. europski logo i nacionalna oznaka za Hrvatsku – HR. Registarska područja pritom su ostala ista“, navode iz MUP-a.

Pravilnik navodi i da nakon početka izdavanja novih registracijskih pločica da vozači neće morati mijenjati postojeće registracijske pločice nego će se one postupno zamjenjivati u svim slučajevima redovitih zamjena, odnosno, kada vozač prvi put registrira vozilo, prilikom promjene registarskog područja kao i u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja. Za vozače i građane veoma važno je i što će gotovo sve vrste registracijskih pločica pojeftiniti. Tako će cijena običnih registracijskih pločica sada iznositi 65 kuna za razliku od 76 kuna koliko su do sada koštale. Registracijske pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom pojeftiniti će s sadašnjih 378 na 278 kuna. Cijena prenosivih pločica pojeftiniti će s 920 na 278 kuna. Ipak, najveće pojeftinjenje odnosi se na pločice po izbori koje će sada koštati 2.000 kuna u odnosu na dosadašnjih 6.720 kuna.

IVAN MATIĆ