Studija pokazala da povećane količine arsena u vodi nisu rezultirale većom smrtnosti i pobolijevanjem Komletinčana

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Kroz petnaestak dana mještani Komletinaca moći će piti zdravstveno ispravnu vodu iz zdenca na kojem su radovi pri kraju, najavio je na sjednici Gradskog vijeća Otoka Ivan Kolovrat, voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama dodajući kako bi na taj način bile rješene povećane potrebe za vodom u Otoku i Komletincima.

“Isto tako u tijeku je javni natječaj za spoj na regionalni vodovod Slakovci-Otok što bi trajno rješilo ovaj problem. Za sada smo imali žalbe, pa se cijela procedura otegla, ali računamo da bi do kraja ove godine to mogli realizirati”, kazao je Kolovrat.

Ankica Ilić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) predstavila je rezultate Studije utjecaja aresena i ostalih kemijskih elemenata u vodi za ljudsku potrošnju na stanovništvo Vukovarsko-srijemske županije, uključujući naselje Komletinci i grad Otok rekavši kako po svim iskazanim pokazateljima na području Komletinaca nije zabilježen povećani broj oboljenja i bolesti koje bi bile rezultat povećane količine arsena u vodi za piće.

“Ne postoje podaci koji bi ukazivali na povećani pobol i smrtnost od bolesti koje se povezuju s izloženosti arsenu u naselju Komletinci u proteklih 15 godina”, navodi se u studiji.

Procjenjuje se kako međutim postoji određeni rizik za razvoj nekih od bolesti koje potencijalno arsen može izazvati.

“Koliki je taj rizik teško je za procjeniti, ali radi se najvjerojatnije o riziku manjem od 1:10.000 za najčešće istraživani karcinom mokraćnog mjehura, što bi konkretno značilo, jedan karcinom mokraćnog mjehura uzrokovan arsenom na svakih više od 10.000 izloženih stanovnika”, stoji u studiji HZJZ.

Vijećnici su raspravljali i o drugim temama bitnim za građane Grada Otoka te donijeli niz odluka.