INTERVJU Mario Banožić: Osobno najviše žalim za razdobljem vinkovačke kulture gdje je urbana kultura bila izražena, ekspanzivna, koliko u postanku, toliko i u nestanku

Foto: arhiva press032

Bio ti Bosut ili starina Lenija, onako širok u stasu, onako rumen od birtija, bio ti izgoreni dimnjak djetinjstva, bomba rata… čudan si ti grade, nisi ni pjesma ni propalica i u meni ima nešto od tvog starog poprsja i slavonskog lica, pisao je o Vinkovcima pjesnik ovog podnevlja Miroslav Slavko Mađer. Ništa drugačije grad na Bosutu ne doživljava ni 38-godišnji Mario Banožić, pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca i predsjednik Kulturnog vijeća Vukovarsko-srijemske županije. S kojim smo razgovarali o tome kako doživljava svoj rodni grad, čemu stremi i kako promišlja kulturu i turizam grada na Bosutu te kojim životnim i profesionalnim ciljevima teži.

Vinkovci su grad bogate povjesti koja međutim nije vidljiva u materijalnom smislu. Ima li smisla stvarati priču o primjerice rimskom razdoblju na tlu Vinkovaca, a da pri tom u gradu nema gotovo niti jednog vidljivog materijalnog ostatka te kulture koji bi se mogao pokazati turistima i posjetiteljima?

Posljednjih nekoliko godina popularnost ‘mobilnog turizma’ postaje sve veća. Za marketing turističke destinacije to postaje sve važnije jer otvara nove načine promocije i prodaje turističkih proizvoda. Za Vinkovce bi u prezentaciji povijesne i kulturne baštine bila posebno interesantna ‘proširena stvarnost’ (augmented reality) koja bi određenu lokaciju nadopunila tzv. virtualnim objektima te bi se na taj način dobile detaljne informacije o točki interesa na inovativan način, čime bi se poticali samostalni obilasci destinacije. Ovakav oblik poboljšanja turističke ponude i valorizacije kulturnih vrijednosti uvelike može doprinijeti da kultura i turizam postanu jedan od glavnih nositelja razvoja grada Vinkovaca. Završetkom II. etape Interpretacijskog centra za posjetitelje Hrvatski dom u okviru kojeg se planira urediti interpretacijski centar 8300 godina povijesti grada Vinkovaca dobili smo preduvjete za prezentaciju onoga što nije u mogućnosti biti materijalno prikazati virtualno.

Mogu li kultura i turizam, temeljeni na bogatoj baštini, u budućnosti biti ne nadogradnja u nekakvom općem gospodarskom razvoju, već jedan od glavnih nositelja cjelokupnog razvoja Vinkovaca?

Prva postavka kod formiranja Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca bila je želja učiniti kulturu grada ne više socijalno održivom nego samoodrživom. Naime, do sada je kultura većinom bila financirana iz javnih proračuna i sponzorstava. Padom rezultata u gospodarstvu i tužnih demografskih prilika posljednjih godina takav način održivosti kulturi je postao neprimjenjiv. Dakle, s obzirom na gospodarske prilike i ogroman potencijal u baštini kroz 8300 godina, nužno je da kultura postane jedan od generatora razvoja Vinkovaca. Za navedeno je potrebno učiniti velike zahtjeve unutar prostorno planske dokumentacije i to je razlog kandidiranja i financiranja projekta Konzervatorske podloge, nadalje jačanje ljudskih kapaciteta u kulturi kroz projektni management, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, tehničke dokumentacije i projekata za finaciranje. Nastavimo li vrijedno raditi na provedbi Master plana turizma uvjeren sam da ćemo postići da kultura bude jedan od glavnih generatora gospodarskih prilika u Vinkovcima.

U Vinkovcima je niz značajnih arheoloških lokaliteta. Koje bi valjalo izdvojiti po značenju i u kakvom su sada stanju?

Tu svakako vrijedi istaknuti lokalitete kao što su: Kamenica, Turistički prsten Sopot, Ervenica – sjever, Jošine – Dionice, Meraja, Trbušanci koji se planiraju u budućnosti staviti u turističku funkciju.

Nalazište Kamenica ima znanstveni kulturni i odgojno-obrazovni značaj jer dosadašnji nalazi govore u prilog postojanju velikog potencijala za buduće izučavanje, prezentaciju i korištenje. Postoje još dijelom nerješeni imovinsko-pravni odnosi. Tražimo i za to rješnje. Riječ je o privatnom vlasništvu 2/3 površine na kojima je do sada obavljeno georadarskoistraživanje i istraživanje od strane naših vrijednih dijelatnika iz Arheološkog odijela Gradskog muzeja Vinkovci. Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa krećemo u pripremu tehničke-dokumentacije i samog projekta za financiranje.

Kada je riječ o Turističkom prstenu Sopot na tom su nalazištu prezentirane sopotske kuće, a nalazište ima izniman znanstveni, kulturni i odgojno-obrazovni značaj. Trenutno Grad Vinkovci je u potraživanju prenosa vlasništva za Sopot. Samimi rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa krećemo u pripremu tehničke-dokumentacije i projekta za financiranje.

Na Trbušancima su ubicirana tri spojena arheološka nalazišta: Trbušanci I, Trbušanci II i Trbušanci III. Preliminarnom tipološkom analizom otkrivenih arheoloških artefakata nalazište se s velikom sigurnošću može pripisati razdobljima prapovijesti te kasnog srednjeg vijeka i ranog novog vijeka.

Lokalitet Ervenica – sjever ima također znanstveni, kulturni i odgojno-obrazovni značaj jer dosadašnji nalazi govore u prilog postojanju znatnog potencijala za buduće izučavanje i prezentaciju.

I na posljetku, Meraja, lokalitet koji zbog arhitektonske, povijesne i ambijentalne vrijednosti te osobito vrijednosti arheološkog sloja ima svojstva kulturnog dobra. Prostor izrađene gotičke crkve isključivo je namijenjen za izložbe i manja kulturna događanja, unatoč tome što nije do kraja dovršena rekonstrukcija.

To je nešto predvidivo za budućnost. Koji se međutim, kulturni programi i projekti nalaze u realizaciji ili bi uskoro trebali ugledati svjetlo dana?

Grad Vinkovci kandidirao je nekoliko projekata u 2017. godini na natječaje Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice. Do sada nam je od strane Ministarstva kulture odobreno za obnovu kipa sv. Trojstva u parku na Trgu bana Josipa Šokčevića 150.000,00 kuna, izradu konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cjelinu grada Vinkovaca 130.000,00 kuna, uređenje arhivskog spremišta 200.000,00 kuna. Na temelju navedenih natječaja u ovoj godini, Upravnom odjelu za kulturu i turizam od strane Ministarstva kulture za provedbu kandidiranih projekata odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 480.000,00 kn.

Ministarstvo turizma sufinanciralo je nekoliko projekata od kojih vrijedi istaknuti projekt izrade urbanističkog rješenja, idejnog rješenja i glavnog projekta za izgradnju II. etape Interpretacijskog centra za posjetitelje Hrvatski dom u okviru kojeg se planira urediti Interpretacijski centar 8300 godina povijesti grada Vinkovaca, ali i  osigurati sigurnosne uvjete za izlaganje arheološkog nalaza antičkog srebra. Navedeni projekt sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma u iznosu od 295.000,00 kuna. Nadalje, izrađena je i projektna dokumentacija za obnovu crkve sv. Ilije na Meraji, koja je također sufinancirana od strane Ministarstva turizma u iznosu od 200.000,00 kuna, a za provedbu navedene obnove ishođena je i građevinska dozvola te čekamo objavu natječaja za revitalizaciju kulturne baštine.

Od kulturnih programa najznačajnije su Vinkovačke jeseni koje se održavaju u kontinuitetu više od 50. godina, a za koje je Grad Vinkovci i ove godine izdvojio sredstva u Proračunu u ukupnom iznosu od 480.000,00 kn. Moramo svi priznati da se posljednje dvije godine osjeti bitan pomak u kvaliteti te manifestacije.

Postojili u Vinkovcima kulturna politika i koje su joj najbitnije odrednice?

Najbitnije odrednice kulturne politike u gradu Vinkovcima su podržavanje lokalnog kulturnog stvaralaštva, te podržavanje novih kulturnih formi, razvoj lokalnog samoorganiziranja i samofinanciranja najvećeg dijela kulturnih djelatnosti, prezentacija kulturnog stvaralaštva i života na lokalnoj razini. Formiranjem Kulturnog vijeća kao savjetodavnog  tijela, promjenama unutar kriterija dodjeljivanja sredstava iz Javnih potreba u kulturi, te primjenom novih obrazaca prilikom prijave potaknuli smo prvenstveno udruge u kulturi i tehničkoj kulturi da multipliciraju sredstva za njihove aktivnosti i stave ih u formu projekta za koji je moguće povuči sredstva ne samo iz gradskog, nego i iz županijskog i nacionalnog proračuna. Trenutno postoji desetak udruga i dvije ustanove koji smo uspijeli dovesti do razine projekta kroz njihove godišnje aktivnosti. Cilj nam je isti organizirati i pomoći im u pripremi projeka financiranih sredstvima Europske unije. Tim činom sredstva grada više nisu glavni izvor financiranja nego sufinanciranje, a bogatsvo njihovih aktivnosti jos bolje prezentirano.

Vinkovačku kulturu obilježilo je niz značajnih osoba. Koje su to osobe, po vašem mišljenju, koje su u zadnjih 50 godina oblikovale ili bile snažno prisutne na kulturnoj sceni Vinkovaca?

Vinkovci s uistinu grad koji doslovno grca imenima u kulturi od slikarstva, kipartsva, kazališta, filma, književnosti, glazbe… Te osobe ne samo da su ostavile traga na kulturnoj sceni Vinkovaca nego i nacionalnoj kulturi. Pa i međunarodnoj, kada govorimo o kinematografiji. Osobno najviše žalim za jednim razdobljem vinkovačke kulture gdje je urbana kultura bila izražena, ekspanzivna, koliko u postanku, toliko i u nestanku. Kada razgovarate sa svjedocima tih vremena oni vam pričaju o nekim drugim genracijama, idealim i stilovima života nego što je to danas. Tako da definitvno osobe koje su obilježile kulturnu scenu posljednjih 50 godina iako to nisu moji osobni pravci dolaze iz svjeta urbane kulture glazbe, rocka, stripa, fotografije. Vinkovci su uvijek bili posebni i koliko god se mnogi u ovom trenutku čudili mom odgovoru, izreći ću samo jedno ime – Satan Panonski.

Nedostaje li Mariju Banožiću kino u Vinkovcima i ide li uopće u kino?

Naravno da mi nedostaje. Kino je dio kulture svakog grada bez obzira na trendove koji su nastali razvojem multimedijalne tehnologije. Međutim, način i upravljanje kino dvoranama definitivno nije isti danas i onda u ona vremena kada su Vinkovci imali čak dva kina. S ciljem rješavanja ovog problema, Grad Vinkovci je prilikom izmjene tehničke dokumantacije na Hrvatskom domu u okviru kojeg se planira urediti Interpretacijski centar 8300 godina povijesti grada Vinkovaca, ishodio i dobivanje dvorane za nove multimedijalne doživljaje.

Kaže se da je ljeto idealno godišnje doba za pročitat dobru knjigu.

S obirom na moj angažman kao docenta u znastvenom sektoru, knjige koje se nalaze u mojim policama većinom su vezane upravo za tematiku marketing i projektnog managementa. No, postoji par naslova koji su mi u posljednje vrijeme dopali “pod ruku”. Defintivno bih izdvojio romane domaćih autora. Hm,  možda Sejranovićev “Tvoj sin Huckleberry Finn”.

Kad kažete Vinkovci, na što prvo pomislite?

Grad koji postoji samo jedan na ovom svijetu. Imao sam priliku u posljednjih 15 godina nekoliko puta iz poslovnih razloga napustiti Vinkovce. Jednostavno nisam mogao. Jako mi nedostaju moje kolege, prijatelji s kojima sam odrastao u Vinkovcima. Gradu koji ima svoje mrtve, ali i živuče legende. Mnogi koji dolaze iz puno većih, urbanih, “kulturnih” sredina kada slušaju Vinkovčane dok pričaju o Vinkovcima smiju se i ne vjeruju što slučaju. Grad koji ima toliko ozbiljnih, a opet neozbiljnih “likova”. Grad koji toliko ima, a nema. Grad koji toliko želi, a neće. Koji je toliko imao, pa nema. Grad koji ne dopušta negativcima da prevladaju. Grad koji je za mene po svemu poseban. Cibalia. Banja. Prijatelji. Odrastanje. Samo Vinkulja.