STEM FEST Slavonija 13. i 14. travnja u Vukovaru

Foto: DOKKICA

Dječji kreativni centar DOKKICA iz Osijeka u okviru projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji organizira tijekom travnja i svibnja manifestaciju STEM FEST Slavonija u četiri slavonska grada od kojih je prvi na redu Vukovar, i to 13. i 14. travnja.

Namjera je organizatora kroz niz dvodnevnih aktivnosti popularizirati znanost kroz STEM pristup kod djece, mladih i ostalih građana omogućivši im sudjelovanje u edukativnim aktivnostima usmjerenim na STEM.

Aktivnost je dio projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji koji provodi Dječji kreativni centar DOKKICA iz Osijeka u partnerstvu s Udrugom za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar.

Vukovarske aktivnosti u sklopu ove manifestacije održavat će se na platou na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu grada. Prvog dana, nakon otvorenja, od 11 do 16 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenika osnovnih škola, a nakon toga u okviru programske aktivnosti STEM FAMILY roditelji i djeca mogu sudjelovati u različitim STEM aktivnostima.

Drugog festivalskog dana planirano je predstavljanje projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji i jedinstvenih STEM učila koje je osmislio projektni tim u sastavu predstavnika nositelja i partnera projekta, a od 10 do 11 sati planirana je STEMOLOVKA – susret predstavnika, ustanova, tvrtki, udruga i pojedinaca koji djeluju u području STEM-a. Nakon toga, od 11 do 14 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenike srednjih škola, a od 14 do 16 sati održat će se tribina za mlade Kako znanost mijenja svijet na kojoj će gostovati astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić.

Od 16 do 17 sati slijede otvorene radionice za sve zainteresirane građane u okviru programske aktivnosti PROBAJ STEM – interaktivni ulični mini STEM muzej za sve. U 17 sati slijedi predstavljanje rezultata dvodnevnih aktivnosti i zatvaranje manifestacije.

Na manifestaciji će se drugoga dana od 16 sati organizacijskom timu pridružiti predstavnici osječke IT tvrtke ORQA koji će posjetiteljima predstaviti najnoviji proizvod edukacijski STEM komplet za djecu koji sadrži elemente za sastavljanje edukacijskog drona za upravljanje uz pomoć FPV video naočala.

Kreativna STEM revolucija u Slavoniji projekt je jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske, u svih pet slavonskih županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Ureda za udruge Vlade RH (15 posto).

Osim u Vukovaru, događaj će se održavati i u Požegi (20. i 21. travnja), Virovitici (27. i 28.
travnja) i Slavonskom Brodu (4. i 5. svibnja).

Više o projektu na http://www.stemslavonija.eu