Sretan vam 9. lipnja – Nacionalni Dan hrvatskih putujućih knjižnica – bibliobusa!

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus, 9. lipnja obilježava se, od 2019. godine, kao Dan hrvatskih bibliobusa.

“Nacionalnim Danom hrvatskih bibliobusa slavimo jednu od mnogih važnih i nezamjenjivih usluga koje naše narodne knjižnice nude građanima -uslugu pokretnih knjižnica. Sreća je … putujuća knjižnica! Bibliobusi su od životnog značaja stanovnicima malih i udaljenih naselja u kojima nema mjesnih knjižnica, kao i svima onima kojima je zbog raznih razloga otežan dolazak u najbližu knjižnicu. Tisuće građana ovise o uslugama koje im donose putujuće knjižnice i njihovo vrijedno osoblje, knjižničari i vozači, posvećeni poticanju čitanja i omogućavanju što kvalitetnijeg pristupa informacijama, kulturi i znanju svakoj zajednici i pojedincu, djeci i odraslima”, poručuju iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Povodom Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica želi prenijeti sljedeće poruke:

Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama.
Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti. Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete gašenjem bibliobusnih službi.

Uključite se u virtualno obilježavanje Dana hrvatskih bibliobusa 2020. Napišite pismo pohvale svojoj putujućoj knjižnici i pošaljite ga Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, svojim lokalnim i županijskim čelnicima zašto vam je vaš bibliobus važan i što vam znači, zahvalite osoblju svog bibliobusa na uslugama koje vam pruža i donosi u vaše mjesto. Ako u svom mjestu još nemate stajalište pokretne knjižnice, a nemate niti mjesnu knjižnicu, u svom pismu napišite zašto želite da se i vama omogući korištenje bibliobusnih usluga i što bi vam značilo te zašto bi vam bilo važno da i u vaše mjesto počne dolaziti bibliobus. Svoje pismo ili crtež/fotografiju koji predstavljaju što vama znači bibliobus, pošaljite i Komisiji za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva na adresu pokretne.knjiznice@gmail.com ili porukom u inbox FB stranice Pokretne knjižnice Republike Hrvatske https://www.facebook.com/pokretne.knjiznice/

Pokretna knjižnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci postoji od 2006. godine i trenutno obilazi 71 stajalište u 57 naselja Vukovarsko-srijemske županije. Povodom obilježavanja Dana hrvatskih bibliobusa, na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci (https://www.facebook.com/gkvk1875/)  i Facebook stranici bibliobusne službe (https://www.facebook.com/gkvkbibliobus/) tijekom dana će se moći pratiti objave o radu službe (događanja, izložbe, natječaji, video snimci).