Dani Slavonije u Zagrebu

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

ZAGREB,  Uz zvuke tradicionalnih slavonskih pjesama, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio petu po redu izložbenu-prodajnu sajamsku manifestaciju „Dani Slavonije u Zagrebu“, koja se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održava od 30. rujna do 04. Listopada ove godine. Organizator ove sajamske manifestacije je Udruga branitelja proizvođača Panonija, sa sjedištem u Bošnjacima, a posjetio ih je danas župan Božo Galić, te zajedno sa predsjednikom udruge Pavom Baotićem i tajnikom udruge Nenadom Kračunom obišao štandove.

„Zahvaljujući organizatorima sajma na kojem su se i ove godine predstavili branitelji Slavonci svojim gastro delicijama, kao i proizvodima kućne radinosti, ovdje u gradu Zagrebu. Brojni građani oduševljeni su ovim sajmom te im čestitam na organizaciji. Vjerujem kako će se sajam održavati i ubuduće, a u tome imaju podršku Županije“, rekao je tom prilikom Božo Galić.

Četverodnevna manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, u sklopu koje će biti prikazana priprema slavonskih delicija na tradicionalan način, a uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji će moći uživati i u nastupima tamburaških sastava i kulturno-umjetničkih društava, upotpunjenu narodnim nošnjama, kao i predstavljanjem zaboravljenih zanata i običaja istočne Slavonije.

Udruga branitelja proizvođača “Panonija” okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju.

„Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte – Dani Slavonije, Domaće je Domaće, Zeleno i Plavo te Sajam slavonskih proizvoda, po kojima je postala prepoznatljiva“, rekao je predsjednik Udruge Pavo Baotić.