Spaljivao biljni otpad, pa zapalio fasadu kuće

Foto: MUP RH

VINKOVCI, U Hercegovačkoj ulici u Iloku, uslijed nekontroliranog paljenja biljnog otpada u blizini nenastanjene obiteljske kuće, vlasništvo 77-godišnjaka, izbio je požar koji je zahvatio fasadu kuće. Djelatnici JVP Ilok ugasili su požaru kojem nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna, izvijestila je policija.

Iz policije podsjećaju kako je spaljivanje biljnog otpada i korova dozvoljeno u razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja upozoravajući građane da vremenske prilike, isušenost tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru. U većini slučajeva uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje požara iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje prilikom spaljivanja suhe trave, korova, biljnih otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara, papira, smeća i otpadaka, odnosno paljenja vatre na otvorenom, poručuju.

Napominju kako je polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka osoba dužna voditi računa da ne izazove požar na površinama na kojima obavlja spaljivanje.

“Svako ugrožavanje i uništavanje voćnjaka, vinograda, trajnih nasada, šume i prometnica vatrom, dimom i vrućim zrakom, znači izazivanje požara ne poduzimanjem propisanih mjera sa obilježjima prekršaja iz članka 8. stavak 3. Zakona o zaštiti od požara. Također, napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđena za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehaja u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna. Istim Zakonom za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od dvije do 15 tisuća kuna. Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama”, navode iz PU vukovarsko-srijemske.