Slavica Jelinić: Tražimo da se pokrene inicijativa “Dostupnost do stana u RH”

Foto: dravusnews.net

VUKOVAR, Slavica Jelinić, povjerenica za Vukovarsko-srijemsku županiju Snage Slavonije i Baranje, zatražila je da inicijativa nazvana „Dostupnost do stana u RH“ zaživi i da se što prije pokrene. Pojašnjava kako mnoge osobe starije životne dobi, kako u Vukovaru tako i u svim drugima gradovima diljem Hrvatske, prisiljene su doslovce ne izlaziti iz svojih stanova ili otići u Domove za stare i nemoćne osobe jer zgrade u kojima žive nemaju dizala.

„Vjerujemo da je prema mišljenju struke riječ o velikom potencijalu koji bi, uz povećanje kvalitete života starijih i osoba sa invaliditetom, što je prvenstveni cilj projekta, rezultirao i povećanjem domaće proizvodnje i održavanja dizala, građevinskih radova te time i novim zapošljavanjima. Pozivamo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije da zajedno sa Gradovima i upraviteljima višestambenih zgrada iznađe mogućnost realizacije i od strane fondova EU sufinanciranje projekta ugradnje dizala u višestambene zgrade u kojima je to tehnički izvodivo, a u većini zgrada jeste“, navodi Jelinić.

Tvrdi da bi se time olakšao život ne samo starijim osobama, već i teško bolesnima i invalidima, ali i obiteljima sa malom djecom.