Milaković: Prema novim uvjetima nitko osim hrvatskih branitelja neće moći dobiti stan u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković rekao je na konferenciji za novinare kako prema novim uvjetima za stambeno zbrinjavanje više nitko u Vukovaru, tko nije hrvatski branitelj, neće moći dobiti državni stan. Prema njegovim riječima razlog tome su novi kriteriji za stambeno zbrinjavanje koje je krajem prošle godine donijela Vlada RH.

„Osoba koja ima status hrvatskog branitelja odmah u startu dobiva 100 bodova. Branitelji su i prema ranijim pravilima imali prednost ali su u startu dobivali po 30 bodova. Ovih 100 bodova je nemoguće dostići tako da je većina građana Vukovara dovedena u nepovoljan pa i diskriminatorski položaj“, rekao je Milaković.

Govoreći na ovu temu istakao je kako će tijekom ove godine u Vukovaru biti podijeljeno 130 stanova od kojih je barem njih 50-ak jednosobno ili se radi o garsonjerama. Kao takvi oni su neuvjetni za život obitelji. Kazao je i kako prema njegovom izračunu prosječna četveročlana obitelj ne može skupiti više od 156 bodova. S tim brojem bodova oni bi bili najviše 70-ti na listi tako da bi „visili“ za stan.

„Ovo nije nacionalno pitanje nego je to problem koji se tiče svih građana. Pitanje stambenoga zbrinjavanja nije dobro riješeno i izazvat će revolt kod građana. Sada više ne igra nikakvu ulogu jeste li visoko obrazovani, koliko imate djece, koliko dugo čekate na stan, koliko imate godina i sl. Presudnu ulogu igra tih 100 bodova koje je nemoguće nadoknaditi“, rekao je Milaković.

Dodao je i kako će se na ovaj način promijeniti i nacionalna struktura stanovništva i da će biti „riješeno pitanje“ jedne trećine Srba u Vukovaru.