IZBORI: Davor Ćavar: Kao župan neću dozvoliti da niti jedna poduzetnička ideja ostane zaključana u ladici

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Aktivna i poduzetnicima naklonjena županijska uprava, spremna da u svakom trenutku bude brzo dostupna gospodarskom sektoru, moja je vizija županijske administracije za kakvu ću se zalagati kao župan Vukovarsko-srijemske županije, poručio je SDP-ov kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije Davor Ćavar, predstavaljajući glavne odrednice predizbornog gospodarskog programa.

Po njegovom mišljenju, sama sebi svrhom ne može biti niti jedna uprava, od općinske preko gradske do županijske i državne.

“Stvaranje poduzetničke klime nužno je ukoliko želimo gospodarski napredovati i pobjeći sa začelja najnerazvijenih hrvatskih županija i europskih regija. Sustav vrijednosti potrebno je prilagoditi na način da ljude potičemo na ulazak u poduzetništvo od najmlađih dana, da stvaraju nove vrijednosti i na taj način stvaraju vlastitu egzistenciju. Na poduzetnike koji stvaraju nove vrijednosti moramo gledati kao na heroje, koji vlastitim htjenjem, zalaganjem i trudom mogu preobraziti ovu županiju u mjesto boljeg života. Porazni su podaci pojedinih istraživanja po kojima najveći broj mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kada se govori o zaposlenju, na prvom mjestu vidi zaposlenje u vojsci, policiji ili državnoj službi. U razvijenim krajevima i regijama, mladi obično bježe od takvih poslova jer u njima ne pronalaze dovoljno kreativnosti, pa i zarade i stoga prilaze osnivanju vlastitih obrta, tvrtki ili poduzeća kroz koja žele steći nadzor nad vlastitim životom, slobodnim vremenom, zaradom i interesima. Ured za gospodarstvo u županijskoj upravi na čelu sa mnom kao županom bit će stoga najvažniji ured jer da bi ijednu kunu dodijelili bilo kome, potrebno ju je prvo stvoriti, a to je moguće jedino kroz rad i stvaranje novih vrijednosti”, kaže Davor Ćavar.

Kao primjer da se može uspjeti, ukoliko se pametno promišlja gospodarska strategija, navodi Babinu Gredu u kojoj je godinama na vlasti SDP-ov načelnik Josip Krnić. “To je načelnik koji neumorno radi na privlačenju investicija u svoje mjesto u čemu i uspijeva, te je Babina Greda postala oazom velikih poduzetničkih ulaganja. Učinjeno je to isključivo radom i promišljanjem na koji način stvoriti uvjete za privlačenje kapitala”, kaže Ćavar.

Po njegovim riječima, ono što Vukovarsko-srijemskoj županiji treba je djelovanje s ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, afirmacije novih poduzetničkih ideja te, što da ne, i nagrađivanja onih najpoduzetnijih, posebice mladih koji ulaze u svijet poduzetništva, kako bi ih potaknuli na kreativnost i ideje.

“Sve počinje od želje i ideje. Kao nekome tko je posao kojim se bavi stvorio vlastitim rukama, vrlo dobro znam kako je kada dođete u fazu da trebate započeti s ostvarenjem svojih želja i ideja. Sve je puno teže ukoliko ste sami i bez podrške. Kao župan neću dozvoliti da niti jedna poduzetnička ideja ostane u nečijoj ladici u nekom županijskom uredu niti da u traženju odgovora na probleme, bilo koji poduzetnik naiđe na zatvorena vrata županijskog ureda za gospodarstvo i drugih županijskih službi. Gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske županije ključan je za budućnost njezinih stanovnika. Poticati obrte, OPG-ove i male poduzetnike zadaća je od nemjerljivog značaja. U tom cilju potrebno je povećati izdvajanja iz županijskog proračuna za tu svrhu i to višestruko nego što se danas izdvaja”, zaključio je SDP-ov kandidat za vukovarsko-srijemskog župana Davor Ćavar.