SOPG Ane Gadanec uzgaja presadnice raznih biljki, najvažnija biljka im je stevija

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Godinama unazad Ana Gadanec iz vukovarskog prigradskog naselja Lipovača, inače vlasnica Samostalnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ana Gadanec, svoje proizvode prodaje na vukovarskoj tržnici. Ovaj SOPG bavi se uzgojem raznih presadnica poput rajčica, tikvica, paprika, lubenica, dinja, tikvica, salate… Uzgaja  i najljuću papriku na svijetu – karolina. Ipak, njena najznačajnija biljka je stevija koja je poznata i kao biljka koja se koristi kao zamjena za šećer.

„Presadnice uzgajamo od sjemena pa do malih ali već odraslih biljki spremnih da ih se posadi u zemlju. Radi se o zahtjevnom poslu koji traži pun angažman čovjeka ukoliko želi da uspije. Radi se 24 sata dnevno i pazi na brojne detalje jer ukoliko samo nešto nije kako treba odmah se to osjeti na konačnom proizvodu“, kaže Gadanec.

Presadnice se na ovome SOPG-u uzgajaju u plasteniku koji je prepun polica. Za neke biljke koristi i inkubatore koje dri u dnevnom boravku.

„Uzgajamo više vrsta biljki što dodatno sve to komplicira. Naime, svaka od biljki traži nešto svoje, nešto posebno poput određene temperature, vlažnosti ili pak svjetlosti. Stevija je možda i najzahtjevnija biljka za uzgajati kod koje se ne smije napraviti pogrešan korak. Stoga moram voditi računa o svakom detalju tako da zapravo radim tijekom cijele godine i gledam kada koju bilju uzgajam“, rekla je Gadanec.

Da bi uspjela morala je puno toga naučiti i pročitati ali i zatražiti savjete od onih koji znaju male tajne koje puno pomažu. Kaže kako je učila bukvalno od početka, a puno savjeta i korisnih informacija pronalazi i na internetu. Kako joj je stevija glavni proizvod odlučila se i za dodatni proizvod koji upotpunjuje ponudu SOPG-a Ana Gadanec. Radi se o mljevenoj steviji koja kao takva postaje prah i koristi se za zaslađivanje umjesto šećera.

„Kada stevija naraste berem je i onda sušim na zraku. Nakon što se osuši listove stevije meljem i pakiram u male najlonske paketiće koje prodajem. Još uvijek puno ljudi ne zna za sve blagodati stevije ali kupaca je sve više i više. Zovu me i iz udaljenijih krajeva Hrvatske kako bi kupili presadnice ove iznimno zdrave biljke“, kaže Gadanec.

Sve što se proizvede na ovome SOPG-u Gadanec poslije prodaje na Gradskoj tržnici u Vukovaru, a dio biljki prodaje i na kućnom pragu. Ne reklamira se posebno tako da su joj glavna reklama zadovoljni kupci. Do sada nije koristila niti bilo kakve poticaje Ministarstva poljoprivrede kao niti poticaje koje daje Grad Vukovar.