Slučajno ili ne? Tvrtka koja zbrinjavanja ubijene svinje je u suvlasništvu ministra Gordana Grlića Radmana

Foto: Pixabay/skeeze

ZAGREB, Pojava afričke svinjske kuge devastirala je svinjski fond na području Vukovarsko – srijemske županije tako da je u pitanju kada će se i hoće li se uzgajivači uopće ikada i oporaviti od toga udarca. Do sada je eutanazirano više od 12 tisuća svinja i to najvećim dijelom na području Vukovarsko – srijemske županije. Međutim, sada je se pojavila informacija i kako je zbrinjavanje usmrćenih svinja provodi tvrtka Agroproteinka koja jedina u Hrvatskoj ima odobreni objekt za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2. To znači da se usmrćene svinje prerađuju metodom sterilizacije pod tlakom (temperatura 133°C, apsolutni tlak od 3 bara, minimalno 20 minuta bez prekida). Nastalo mesno-koštano brašno naknadno se spaljuje, a dobivena mast se koristi u tehničke svrhe ili u obnovljivim izvorima energije. Kako navode na portalu N1 televizije potvrdu o tome dobili su i iz Ministarstva poljoprivrede Vlade RH.

Međutim, mediji su sada objavili i informacije kako prema javno dostupnim informacijama tvrtka Agroproteinka je u suvlasništvu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana koji ima 20 posto vlasništva u ovoj tvrtki. Kako navodi N1osim ministra na popisu dioničara u ovoj tvrtki su i njegov brat Ivica Grlić-Radman (20,57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20,56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora.

“Što mislite u čijem je vlasništvu firma koja je eutanazirala 12.200 svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji? Narodu pobijene svinje, uništavaju se naši stočari, uvozni lobi trlja ruke, a veseljak sa slike dodatno napunio ionako prepune džepove. Sve naravno uz blagoslov briselskog potrčka koji zahvaljujući narodu koji ne izlazi na izbore ostaje na vlasti i nastavlja uništavati Hrvatsku. Podijeli da cijela Hrvatska vidi tko zarađuje na patnji naše Slavonije koja je toliko pretrpjela za slobodu naše Hrvatske!”, objavio je saborski zastupnik Miro Bulj na Facebooku.

O ovome je danas za medije govorila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je rekla kako tu nema nikakve afere i da je sve čisto te da je tvrtka Agroproteinka ovaj posao dobila u vrijeme kada niti ona niti Gordan Grlić Radman nisu bili ministri.  

„Dana 25. rujna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o koncesijama Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak dodjele koncesije za obavljanje predmetnih gore navedenih poslova, objavom Obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske. Po provedenom postupku utvrđeno je da je ponuda ponuditelja Agroproteinka d.d. iz Sesvetskog Kraljevca, Strojarska cesta 11, u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje i prema kriterijima za odabir ponude ocijenjena prihvatljivom i bila je jednina tvrtka koja se javila na nadmetanje. S obzirom na navedeno Ministarstvo poljoprivrede u prosincu 2017. godine sklopilo ugovor o koncesiji za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi kategorije 1 i kategorije 2, s tvrtkom Agroproteinka d.d., na rok od 10 godina”, stoji u odgovoru ministarstva kojega prenosi N1 televizija.