Slom obrane Lušca bio je početak kraja obrane Vukovara

Foto: Ivan Matić

LUŽAC, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Lušcu danas su mještani ovoga vukovarskog prigradskog naselja obilježili obljetnicu sloma obrane te se još jednom prisjetili 69 mještana ovoga naselja koji su izgubili život u agresiji. Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić, koji je bio i sam branitelj, još jednom je ukazao na stratešku važnost ovoga vukovarskog naselja. Istakao je kako su branitelji s  padom obrane Lušca bili svjesni da će se teško izvući.

“Lužac je strateški važan dio Vukovara jer je s njegovim padom obrana grada presječena na pola te više nismo imali međusobnu komunikaciju. Od toga dana nismo više imali pristup bolnici niti smo mi mogli do Vukovara, a niti branitelja u Vukovaru do nas u Borovu naselju. U isto vijeme nismo više mogli vratiti Lužac. Bio je to zapravo početak kraja”, rekao je Josić.

Ukazao je i kako i za zločine na Lušcu nitko nije odgovarao ironično napominjući kako su se svi ti ljudi “vjerojatno sami ubili”.

“Žalosno da Hrvatska kao država 30 godina nije imala vremena da odradi neke stvari i donese presude protiv počinitelja zločina ističući kako se to ne odnosi samo na aktualnu vlast nego i na sve druge vlasti koje su do sada predvodile Hrvatsku. Hrvatska kao država nije ništa napravila po tom pitanju niti će napraviti. Uostalom ništa nije napravljeno niti da se dostojno sahrane žrtve Križnog puta. Građani Hrvatske imaju kratko pamćenje pa ne znaju neke stvari više niti ih pamte. Samim tim neke buduće generacije, ako u budućnosti dođe do nekog nereda ili sukoba, dobro će se zamisliti hoće li sudjelovati u obrani ili ne jer svi vide kakav je danas odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima”, rekao je Josić.