Pavliček: DP je unio razdor među branitelje Vukovara. Čega se ima sramiti bojnik HV-a Franjo Šoljić ili pak Ruža Marić koja je bila dugogodišnja ravnateljica muzeja?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Odnosi u koaliciji Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista koji Vukovar predvode od 2014. godine su narušeni te je upitno kako će se ta suradnja dalje odvijati. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare vukovarskih suverenista koji su prenijeli kako je razlog narušenim odnosima donošenje plakata za obilježavanje Dana sjećanja i činjenica da nije prihvaćen njihov prijedlog te prozivke čelnika Domovinskog pokreta upućenih prema njima.

„Bili smo primorani reagirati na sve dezinformacije i laži izrečene od čelnika Domovinskog pokreta. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara broji ukupno 26 članova i svi su bili jednoglasni s prijedlogom slogana i to da HOS predvodi Kolonu sjećanja. Međutim, imali smo svoj prijedlog kada je riječ o izgledu plakata. Naš prijedlog je bio da na plakatu budu amblemi svih šest postrojbi koje su 1991. godine branile grad. Smatramo kako bi na taj način pokazali zajedništvo kakvo su 1991. godine imali i hrvatski branitelji te da bi bilo kakav napad na HOS bio i napad na sve postrojbe, Taj prijedlog nije prihvaćen, a ja ne želim snositi odgovornost za svađe podjele”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je i predsjednik podružnice Hrvatskih suverenista grada Vukovara.

Novinarima se obratio i predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček koji je rekao kako preko nekih stvari jednostavno ne mogu preći posebno jer su dio izvršne vlasti u Vukovaru. Istakao je kako su branitelji 1991. godine bili jedno kao i da se nisu ni tada dijelili te da ih se ne smije dijeliti niti danas. Prema njegovim riječima sve drugo je obično politikanstvo napominjući kako članovi Domovinskog pokreta danima prozivaju sve od lijeva pa na desno pa tako i Hrvatske suvereniste zato što su imali svoj stav.

“Pri tome iznose brojne neistine. Treba biti sram sve one koji ovim potezimatijekom posljednjih nekoliko dana dijele hrvatske branitelje i unose razdor među njih. Dani sjećanja ne pripadaju ni Hrvatskim suverenistima, ni Domovinskom pokretu, ni HDZ-u, MOST-u ili SDP-u. Oni pripadaju svim braniteljima, hrvatskim građanima i svima onima koji dolaze tih dana pokloniti se žrtvi Vukovara, Nitko nema pravo privatizirati Dane sjećanja niti Kolonu sjećanja. To nije imao pravo ni HDZkada je pravio dvije kolone, nije imao pravo niti Zoran Milanovićkada je pod okriljem noći postavljao dvojezične pločeto nema pravo ni Domovinski pokret danas”, rekao je Pavliček.

Napomenuo je kako oni traže da se na službeni plakat i sve druge promo materijale Dana sjećanja stave amblemi svih ratnih postrojbi koje su 1991. godine branile grad kao i da je sada na potezu druga strana. Istakao je kako su to zaslužili svi hrvatski branitelji, a ne da ih se dijeli te da bi to rješenje bilo najbolje i najpravednije ali i jedino rješenje koje ne bi unijelo razdor među braniteljima.

“To bi bilo rješenje zajedništva”, istakao je Pavliček.

Na upit smeta li mu isticanje velikog slova U u slogan plakata kazao je kako je jedno od 30 slova u abecedi i da ono još uvijek nije zabranjeno te da ne vidi ništa sporno u tome.

“Sada smo u Danima sjećanja i o tome što će biti s koalicijom biti će riječi kada dođe vrijeme za to. Ovo svakako nije do dobro ali mi preko nekih stvari ne možemo prijeći”, zaključio je Pavliček.