Slažu se kandidacijske liste, pretendenata na saborski mandat ni ovih izbora ne manjka

Foto: Pixabay/Matthias Wewering

VINKOVCI, Do parlamentarnih izbora za 10. saziv Hrvatskog sabora ostalo je nešto više od mjesec dana. Raspisivanjem izbora, koje je predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao za 5. srpnja, počeli su teći i izborni rokovi za izbor zastupnika koji će nam u naredne četiri godine krojiti zakonodavnu budućnost.

U svom tom poslu, koji ima točne rokove i proceduru, najvažniji dio, pored samih izbora, je krojenje izbornih lista kandidata kojih je u pravilu uvijek više nego raspoloživih mjesta. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je dio V. izborne jedinice, situacija je u mnogome zanimljivija nego li drugdje zbog odlaska dijela vukovarskih HDZ-ovaca predvođenih gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom iz stranke, iako HDZ-u i pored tog defekta, ne manjka kandidata koji imaju potrebnu snagu za ulazak u Sabor. U prvom redu, jaka vinkovačka ekipa – Božo Galić, Tomislav Čuljak, Ivan Bosančić, Mario Banožić, Dražen Milinković tu ne misli propustiti svoju šansu i pokušat će je osigurati svatko sa svoje pozicije moći i utjecaja iako ne treba izgubiti iz vida niti namjere i želje otočkog gradonačelnika Josipa Šarića ili prvog čovjeka Županje Davora Miličevića, a sve se više spominju i saborske ambicije načelnika općine Andrijaševci Damira Dekanića.

U Restart koaliciji okupljenoj oko SDP-a, također sve vrvi nepoznanicama koje i ovdje ovise o sudbinskoj procjeni zagrebačkih središnjica stranaka. I tu je dakako kandidata više nego raspoloživih mjesta koja osiguravaju ili barem nude nadu za ulazak u sabornicu zdanja na Markovom trgu. Među vukovarsko-srijemskim SDP-ovcima priča se vrti uglavnom oko znanih imena poput bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, prvog čovjeka vinkovačkog SDP-a Davora Benića, članice Glavnog odbora, Vukovarke Biljane Gaća i europarlamentarca Predraga Matića. Ono što bi, kako smatraju pojedini članovi te strake, SDP-u konkretno moglo predstavljati veliki problem je odredba iz novog Statuta o 50-postotnoj zastupljenosti žena kao kandidata na izborima. Neki se, naime, pribojavaju kako SDP nema dovoljnu prepoznatljivost u ženskom dijelu članstva te će se liste morati popuniti kandidatkinjama koje nisu dovoljno poznate biračima, a ni članstvu, što se već događalo, a krajnji rezultati nisu bili dobri.

U Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) tvrde, sa ženama nemaju problema. Čak, dapače, jednoj namjeravaju dati mjesto u svojoj umirovljeničkoj kvoti. Riječ je o uglednoj vinkovačkoj liječnici Mirni Krajina-Andričević koja je u politici gotovo desetak godina, a prošle je godine napustila HNS i od tada djeluje kao neovisna vijećnica u Gradskom vijeću Vinkovaca. Nakon razgovora s predsjednikom HSU-a, saborskim zastupnikom Silavnom Hreljom te predsjednikom vukovarsko-srijemskog ogranka stranke Marinkom Lukendom, Mirna Krajina-Andričević, kako kaže, blizu je da prihvati ponudu i pokuša osigurati mjesto u Saboru.

“Dakako da sam bila ugodno iznenađena tom ponudom. Umirovljenici su i populacija s kojom se kao liječnica često susrećem i onda kroz razgovor s tim ljudima spoznate na koje sve probleme nailaze u tim poznim godinama života, koje bi trebali provesti u zasluženom miru, a mnogi od njih nažalost za to nemaju priliku. U svakom slučaju još uvijek važem što napraviti jer sam se kroz dosadašnje bavljenje politikom uvjerila kako politika baš i nije posao za svakoga. Poglavito ne, ukoliko želite biti krajnje iskreni, pošteni i beskompromisni kada su u pitanju važni životni stavovi. A, opet, kada vidite tko se sve bavi poliitkom i kakve interesi se žele progurati kroz politku, pomislite, imam li ja pravo zažmiri na to ili moram pokušati reagirati kako bih se stvari promjenile na bolje”, kaže Mirna Krajina-Andričević.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja, što znači da dan kasnije počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima rok od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

U Hrvatski sabor birat ćemo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.