Vinkovci među tri grada u Hrvatskoj uključena u međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“

Foto: Grad Vinkovci

U Vinkovcima je danas predstavljen međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, vrijedan 970.000 kuna, kojeg je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, a u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine.

S hrvatske strane u projektu sudjeluju Grad Zagreb, Grad Slavonski Brod i Grad Vinkovci, a međunarodni partneri su Center for Primary Care and Public Health (Unisante), Lausanne, Switzerland i French research and Safety institute (INRS), Vandoeuvre les Nancy, France. U Vinkovcima u projekt su uključeni i Opća županijska bolnica Vinkovci, Hrvatska komora medicinskih sestara-podružnica Vukovarsko-srijemske županije te Centar Mala Terezija.

„Sam projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja“, istaknuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Voditelj projekta, Goran Gajski s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba napomenuo je kako projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine. U naredne četiri godine, rekao je, žele istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Konkretnije, po završetku istraživanja imat će jasniju sliku odnosno na biološkim uzorcima će stručnjaci moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi.

Koji je zadatak vinkovačkog tima u realizaciji projekta objasnio je ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić, rekavši kako je plan uz pomoć patronažne službe „prikupiti“ 50-60 osoba uz informirani pristanak s područja mjesnih odbora Ban Jelačić i Mala Bosna, a koji žive u blizini Opće županijske bolnice Vinkovci i Centra Mala Terezija.

„Ispitanici trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u Švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podatci usporediti će se s podatcima prikupljenima iz mobilne mjerene postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb“, naglasio je Šporčić.

Provedba ovoga projekta za Vinkovce ima višestruku korist jer je isti kompatibilan s Programom zaštite zraka te Programom zaštite okoliša (koji je u završnoj fazi) kao i s Akcijskim planom, naglašeno je.

Foto: Grad Vinkovci