Siječanjska depresija i kako se s njom boriti

  Foto: Pixabay

  S rječju ‘depresija’ ne bi smjeli baratati olako, no čak su i vodeći svjetski stručnjaci prepoznali stanje nakon blagdana i početkom nove godine kao posebnu vrstu snažnog osjećaja paralizirajuće melankolije. Osobe koje su inače podložne promjenama raspoloženja i lako padaju pod utjecaj faktora na koje ne mogu utjecati, sklonije su ovakvoj vrsti depresije, a samo stanje ima više različitih faza koje variraju u intenzitetu, piše jorurnal.hr.

  Osjećaj praznine nakon ispunjenosti brojnim događanjima za vrijeme blagdana sasvim je prirodno i rijetko tko ne osjeti barem malo nostalgije za tom toplinom jednom kad nastupi hladni siječanj. Ali nova godina nosi i nove pobjede zbog čega bi se za što veću razinu optimizma trebali usredotočiti na budućnost, ne na prošlost, i sa srećom zakoračiti u razdoblje pred sobom. Kako se nositi s ovim osjećajem na nekoliko jednostavnih načina, pročitajte u nastavku.

  1. Isplanirajte budućnost

  Ako se osjećate neispunjeno i bez cilja, pomoći će vam da sjednete i zapišete svoje ciljeve u novoj godini te se fokusirajte na njihovo ostvarivanje. Sve u svojim mogućnostima, nemojte pretjerivati ako znate da je ostvarenje nemoguće jer će vas to dodatno demotivirati. Možda je to novi hobi koji želite započeti, novi sport, razmišljate o putovanju, preuređenju neke prostorije u stanu, osamostaljivanju, itd. Ideja je mnogo, a čim imate nešto pozitivno na što se možete usredotočiti, zaokupiti se time i unaprijed se veseliti, bit će vam lakše.

  2. Raščistite nered (u glavi i domu)

  Meditirajte. To je idealna metoda za rješavanje nemira koji vam se mota po glavi i koji ćete na taj način moći kontrolirati, razriješite sami sa sobom sve što vas muči, posvetite vlastitim mislima dovoljno vremena da pronađete rješenje za nošenje s problemima. A neredu u glavi pomaže i čišćenje nereda u prostoru. Organizirajte se i složite ormar, presložite dijelove stana čiji vas izgled muči, kreirajte sami sebi utočište u domu gdje će vladati samo pozitivno raspoloženje i to će se odmah odraziti na vaš cjelokupni stav.

  3. Okružite se prijateljima i obitelji

  Nastavite sva druženja koja ste ostvarili u prosincu. Božić nije jedino vrijeme za okupljanje obitelji i prijatelja, stvarajte nove tradicije, par dana u mjesecu koje ćete posvetiti samo njima i cjelodnevnom druženju, kuhanju, igri… Izađite u kino, u bar, klub, restoran. Pozitivno okruženje i u vama će stvarati samo optimizam i crni oblak iznad glave će nestati.

  4. Bavite se nekom aktivnošću

  Iako najradije ne bi izašli iz stana, natjerajte se na aktivnost, idealno na svježem zraku. Vježbanje potiče otpuštanje endorfina, javlja se osjećaj sreće, ispunjenosti i samoostvarenja. A uz to i topite kilograme koje ste nakupili za vrijeme blagdana i stvarate jednu zdravu naviku za budućnost. Nije loše, zar ne?

  5. Uravnoteženo se hranite

  Želja za slatkišima i ugljikohidratima sad je jača nego ikad. Navukli smo se na šećer za vrijeme praznika, a i tijelo nam traži comfort food čim se osjećamo lošije. Sad se od toga treba odviknuti što nije kratkotrajan proces, ali važno je s njime početi što prije, hraniti se uravnoteženo, kupovati cjelovite namirnice, izbaciti rafinirani šećer, alkohol, ugljikohidrate u obliku pekarskih proizvoda te što ustrajnije provoditi detoksikaciju. Ako ćemo se pridržavati plana, tijelo će se postojano čistiti, a odmah će se poboljšavati i psihičko stanje.