Vinkovčanima se predstavila Udruga TRN koja okuplja osobe oboljele od cerebralne paralize i članove njihovih obitelji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Udruga osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN-Tvoje ruke i noge iz Vinkovaca predstavila se danas u Gradskom parku građanima Vinkovaca želeći senzibilizirati javnost na probleme s kojima se susreću osobe oboljele od cerebralne paralize.

Udruga je osnovana nedavno s ciljem promicanja razvitka i unapređenja zdravlja, kondicije i kvalitete života, te radi ostvarivanja pojedinačnih prava i interesa, edukacija i uključivanje osoba s cerebralnom paralizom u svakodnevne tijekove u društvu, njihovu prisutnost, vidljivost i neizmjernu želju za ostvarivanjem radne integracije, navodi predsjednica TRN-a Renata Musil Vorgić.

“Naziv Udruge nije slučajnost. Osim skraćenice, ime TRN (tvoje ruke i noge), ima duboku simboliku. Svaka osoba s cerebralnom paralizom nosi neku vrstu patnje-trna, od fizičke do one emotivne. Ipak, iz svakog trna može niknuti cvijet. Upravo smo se zato osnovali, a u potpunosti možemo procvasti uz podršku svih naših sugrađana”, kaže Renata Musil Vorgić.

Članovi udruge na štandu su izložili svoje uratke dokazujući kako i pored bolesti koja ih je okupirala raspolažu s ogromnom kreativnom i stvaralačkom energijom.

Cerebralna paraliza je neprogresivni poremećaj motorike, manifestira se motoričkom disfunkcijom uz moguće poremećaje vida, sluha, govora, osjeta i percepcije. To je najčešći invaliditet u djetinjstvu i najčešći uzrok težih neuromotornih odstupanja u djece koja zahvaća 2-3/1000 živorođene djece. Danas je u Hrvatskoj više od 13.500 osoba s dijagnozom cerebralne paralize, od toga oko 2.000 djece.