Ledena berba u iločkim vinogradima na Radošu

Foto: Đuro Karalić

ILOK, U vinogradima iločkog vinara i vinogradara Mladena Papka, izrazito niske temperatue proteklih dana iskorištene su na najbolji mogući način, za ledenu berbu iz koje vina po litri dosežu cijenu i do 2.000 kuna.

Inače, ledena berba vrhunac je proizvodnje vina za svakoga vinara, a kako bi bila uopće moguća, temperatura mora biti minimalno minus sedam stupnjeva Celzijevih, najmanje tri dana. Kada dođu na preradu, kao i tijekom prerade i bobice moraju biti smrznute.

“U Hrvatskoj je malo vinogorja koja uopće imaju mogućnost ledene berbe. Teško je grožđe uopće sačuvati do ledene berbe. Jer nakon jesenske berbe dolaze obično kiše, pa trulež i kada smo sve to uspjeli sačuvati sada nam prtice prave velike probleme jer su ostale bez hrane u prirodi i ovo grožđe im je idealna zimska hrana“, kaže Mladen Papak.

Po njegovim riječima, da je grožđe predviđeno za ledenu berbu obrano u jesen dalo bi oko 4 tisuće litara vina dok će ledenog biti tek 300-tinjak litara. Vinarija Papak namjerava ga pakirati u boce od po 3,75 decilitara, čija cijena će biti oko 500-600 kuna.

Papak napominje kako međutim vina iz ledene berbe imaju više marketinški nego komercijalni značaj te će ih njegova vinarija koristiti prvenstveno za promociju same vinarije.

„Ova vina ćemo kada dozriju slati i na ocjenjivanja i očekujemo da ćemo dobiti značajne nagrade, prije svega zlatne medalje što će nas onda snažno promovirati“, kaže taj poznati vinar čiji se vinogradi nalaze na Radošu, na nadmorskoj visini od oko 220 metara te su gotovo cijelog dana izloženi suncu što ih čini idealnima za uzgoj kvalitetnog grožđa iz kojeg se proizvode još kvalitetnija vina.