Savjeti policije pred početak zimskih uvjeta na prometnicama kao i pred predstojeće praznike

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Koordinacijskim sastankom policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske i predstavnika službi nadležnih za održavanje cestovnih prometnica u zimskim uvjetima prometovanja održanim jučer, 27. listopada u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima započele su pripreme za „Zimsku službu 2021/2022 godine“.

Potvrđena je dosadašnja dobra suradnja svih službi uključenih u nadzor i čišćenje i prometnica kao i visoka razina spremnosti operative za nadolazeću zimsku sezonu.

Zbog širenja korona-virusa koje se pojačano predviđa u zimskom razdoblju i očekivanih poteškoća s organizacijom rada u svim službama uslijed oboljenja i izolacije djelatnika, dogovorena je zajednička solidarna suradnja u rješavanju problema.

Logističke pripreme koje su nadležne službe i jedinice lokalne samouprave dužne provesti prije aktiviranja Plana zimske službe, a odnose se na nabavku dostatnih količina soli i drugih posipala za prometnice te provjera stanja radnih strojeva, također su privedene kraju te su se svi sudionici sastanka složili kako je sve spremno za „Zimsku službu 2021/2022“.

„Povodom nadolazećih zimskih uvjeta na cestama podsjećamo vozače na zakonsku obvezu uporabe dnevnih ili kratkih svjetala na automobilima i tijekom dnevne vožnje. Od 1. studenoga do 31. ožujka za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima“, navode iz PU Vukovarsko -srijemske.

Dodaju i kako su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Novčana kazna u slučaju nepoštivanja navedene zakonske odredbe iznosi 300 kuna.

Zbog učestalih kišnih i maglovitih razdoblja u danima koji nam slijede potrebno je skrenuti pažnju i vozačima bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ukoliko vozači bicikala zanemare ovu zakonsku obvezu, slijedi im novčana kazna u iznosu 500 kuna.

„Od iznimnog je značaja za vozače bicikala i pješake, koji se kreću u noćnim satima te u uvjetima smanjene vidljivosti, odgovorno i samozaštitno ponašanje koje podrazumijeva uporabu reflektirajućeg prsluka i/ili reflektirajuće biciklističke odjeće.  Koristimo ovu priliku kako bi apelirali na sve sudionike u prometu na povećani oprez, a posebice apeliramo na vozače motornih vozila – poštujte prometne propise i znakove te budite odgovorni vozači“; stoji u priopćenju PU.