Je li najavljeni koncert Radeta Šerbedžije u Vinkovcima otkazan ili odgođen i hoće li se on ipak održati kada to bude moguće?

Foto: www.balkanrock.com

ZAGREB, VINKOVCI, U srijedu je na koncertu u Zagrebu Rade Šerbedžija, okupljenoj publici, ispričao kako je njegov najavljeni koncert u Vinkovcima otkazan. Koncert se trebao održati 15. studenoga i to u sklopu „Filmskog festivala glumca“ i na dan kada se dodjeljuju nagrade najboljima. O ovome događaju, o kojem bruji cijela Hrvatska, razgovarali smo s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem.

„O koncertu Rade Šerbedžijom u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator Filmskog festivala glumca jedini je bio u direktnoj komunikaciji, nitko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao sa Radom Šerbedžijom. Koncert je planiran u tjednu kada se prisjećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj povijesti, kada u miru i s pijetetom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja. Smatram da zbog svih onih koji u studenome dolaze u Vukovar i našu županiju, a time i u grad Vinkovce, kako bi odati počast žrtvi herojskog grada, održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno“, rekao je Bosančić.

Iz krugova organizatora govori se i kako je koncert odgođen za prvi slijedeći mogući termin, a da je razlog tome obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine koji se obilježava upravo taj tjedan. O cijelom događaju na svojoj Facebook stranici oglasio se i Rade Šerbedžija.

„Prije mjesec dana zvali su me organizatori “Filmskog festivala glumca” iz Vinkovaca da povodom zatvaranja festivala i dodjele nagrada 15. 11. održim koncert u kazalištu “Joze Ivakića”. Ja sam naravno pristao, jer Vinkovci su moj grad u kome sam odrastao i koji u mome životu ima uvijek posebno mjesto i značaj. Iako je moj koncert, čim je najavljen, bio odmah i rasprodan, zbog, kako su mi organizatori rekli, velikog interesa posebno mlade publike u Vinkovcima, jučer mi je javljeno da je koncert otkazan. Gradske vlasti su objasnile da se koncert otkazuje zbog osjetljivosti tematskih manifestacija toga tjedna u kojem se koncert trebao održati. Naravno da se ne slažem s takvom odlukom jer je smatram čistim politikantstvom. Moje pjesme propagiraju ljubav, humanizam i blagost i ne mogu nikoga i ništa vrijeđati. Danas su me organizatori zvali i molili me da koncert održim u prosincu… I ja ću to naravno učiniti. Ali ne zbog njih, nego zbog Vinkovčana koji žele doći na moj koncert. Uostalom, kao što je zadatak liječnika da brinu o zdravlju ljudi, zadatak nas umjetnika je da brinemo za duhovno zdravlje ljudi za koje snimamo filmove, igramo kazališne predstave i ponekad pjevamo svoje pjesme“, napisao je Šerbedžija.