Sanirano područje bivšeg prognaničkog naselja Blaca, čeka se državna darovnica

Foto: andrijasevci.hr

ROKOVCI, U suradnji sa Uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na inicijativu Općine Andrijaševci sanirano je područje bivšeg prognaničkog naselja Blaca u Rokovcima u što je utrošeno oko pola milijuna kuna, izvjestile su općinske vlasti.

Ugovorenim radovima obuhvaćeno je prikupljanje i odvoz smeća, košnja cijele površine, uređenje odvodnih jaraka, zatvaranje šahtova betonskim pločama, te usitnjavanje (mljevenje) ostataka građevinskog materijala do granulacije prihvatljive za posipavanje poljskih putova, predviđena količina mljevenog materijala za posipanje iznosi oko 3000 m3.

Općina je postavila u vlastitom trošku javnu rasvjetu na cestu koja vodi u naselje kao i rampe na sve ulaze kako bi se spriječilo daljnje devastiranje predmetne površine, te neodgovorno ponašanje pojedinaca na samoj lokaciji, navode iz Općine.

Podsjećaju kako je riječ o zemljištu u vlasništvu RH, a Općina je prikupila svu potrebnu dokumentaciju i uputila zahtjev za darovanjem, te se očekuje pozitivno očitovanje države kako bi se mogli realizirati neki od općinskih predviđenih projekata koji su vezani za to područje.

Prognaničko naselje Blaca, izgrađeno početkom 1993. godine sredstvima donacije Vlade Republike Njemačke, stavljeno je izvan funkcije zbrinjavanja prognanika i izbjeglica 20. rujna 2012. godine. Naselje se sastojalo od 250 montažnih stambenih objekata (500 stambenih jedinica) sa popratnim sadržajem (objekt uprave naselja, objekt ambulante te dječji vrtić), a u njemu je boravilo i po 2.500 prognanika.