Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Nuštar doniralo PŠ Marinci vrijednu donaciju

Foto: Josip Pap

NUŠTAR, Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Nuštar uručilo je proteklih dana Područnoj školi nuštarske osnovne škole u Marincima vrijednu donaciju kojom je u holu škole opremljen kutić za čitanje i druženje.

Donacija je financirana iz sredstava Vijeća, a uz pomoć i suradnju Roberta Jankovicsa, zastupnika mađarske manjine u Hrvatskom saboru, i Rozalije Jakumetović, predsjednice Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije.

Po riječima Josipa Papa, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Nuštar, u Područnoj školi u Marincima se s velikim trudom i zalaganjem provode brojne projekti i aktivnosti vezane za čitanje, ali i njegovanje kulturne baštine i identiteta učenika i mještana.

Učiteljice Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo u suradnji s roditeljima provode višegodišnji projekt „ Čitaj mi“ na način da u poslijepodnevnoj smjeni petkom roditelji djeci čitaju bajke i priče. Osim čitanja provode i kvizove na temu lektirnih djela, kao i raznovrsne igre vezane uz čitanje u koje su također uz djecu uključeni i roditelji. Učenici također s velikim oduševljenjem provode vrijeme prije nastave, ili za vrijeme odmora, u kutiću prelistavajući knjige i časopise i igrajući društvene igre, navodi Josip Pap.

Dodaje kako se u školi u Marincima dugi niz godina njeguje mađarski jezik i kultura kao izborni predmet prema modelu C i stručno je zastupljen. Nastavu njegovanja mađarskog jezika i kulture pohađa 25 učenika od prvog do osmog razreda. Škola surađuje i s folklornim društvom “Šàndor Petöfi” čiji članovi su česti gosti na školskim priredbama.