Mještani županjske Cvelferije po “pravdu” idu u Strasbourg

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kako je kaznena prijava mještana iz sela županjske Cvelferije, stradalih u poplavi 2014. godine, neosnovana te ju je odbio. Do ustavne tužbe došlo je nakon što su mještani ovoga dijela Hrvatske podnijeli na stotine kaznenih prijava protiv nepoznatoga počinitelja kojega sumnjiče za propuste koji su doveli do pucanja nasipa i katastrofalnih poplava. Kako je po njima izostala adekvatna reakcija Državnoga odvjetništva podnijeli su ustavnu tužbu. Sada je i ona odbijena ali mještani najavljuju kako ne odustaju.

„Nakon ove odbijenice obratiti tužbu ćemo podnijeti na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ići ćemo tamo s našim zahtjevima i sigurno je da nećemo odustati jer smo u pravu“, rekao je Mladen Đaković koji je bio jedan od inicijatora podizanja kaznene prijave.

Kaže i kako je podneseno gotovo 2.000 kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja kojega smatraju odgovornim za propuste koji su doveli do pucanja nasipa i poplava. Prema riječima Đakovića svi oni traže samo da se dozna tko je odgovoran što je nasip pukao, a onda i da im se nadoknadi pričinjena materijalna šteta. Traže da im se nadoknadi sve ono bez čega su ostali tijekom poplave.