Po 23 milijuna eura iz EU fondova za gradove stradale u Domovinskom ratu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova u Vladi RH Gabrijela Žalac uručila je gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi odluku o prihvaćanju intervencijskog plana. Na svečanosti u Vukovaru ista odluka je uručena i predstavnicima gradova Benkovac, Beli Manastir i Petrinja dok je Grad Knin tu odluku dobio u rujnu prošle godine.

„Ovo je zapravo dio dva projekta čija su sredstva namijenjena revitalizaciji gradova stradalih u Domovinskom ratu, a to je ovih pet gradova zajedno s Općinom Darda koja je uz Beli Manastir. Ukupna vrijednost projekta iznosi 120 milijuna eura koji su osigurani iz sredstava EU fondova pri čemu je za svaki od gradova namijenjeno po 23 milijuna eura“, rekla je Žalac.

Dodala je i da je ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova EU prepoznalo važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju. Sredstva iz ovih fondova moraju se iskoristiti do 2023. godine.

Govoreći o ovome projektu Penava je rekao da će od ukupne sume novca namijenjenih Vukovaru 25 milijuna kuna biti utrošeno za paket mjera koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Prema riječima u Gradu Vukovaru spreman je cijeli niz spremnih projekata koji će biti financirani iz ovoga fonda.

„Ove godine planiramo povući sredstva za izgradnju gradske tržnice, a kroz projekt ćemo raditi i na revitalizaciji Park šume Adica. Obnoviti ćemo i nekadašnji Hotel Dunav koji ćemo pretvoriti u društveno obrazovni centar te obnoviti i Radnički dom u Borovu naselju. Tu je i cijeli niz manjih projekata“, rekao je Penava.