Sandra Gašparić – put od ljubavi prema kuhanju i hobija pa do najposjećenijeg kulinarskog portala u Hrvatskoj recipeci.com

Foto: Sandra Gašparić

VUKOVAR, Raditi svakodnevno posao koji voliš je nešto posebno i umnogome olakšava svakodnevni život. Omogućava to da osoba bude zadovoljna poslom, radi nešto bez grča u želudcu i raduje se svakom novom iskušenju. Upravo u tome je uspjela Vukovarka Sandra Gašparić koja je 2010. godine pokrenula web stranicu www.recipeci.com koja je s godinama postala najposjećenija kulinarska stranica u Hrvatskoj. O tome koliko je oba stranica popularna govori i to da trenutno ima preko 82.000 pratitelja, a da taj broj sve više raste.

Govoreći o svojim počecima kaže kako je ona na ovaj način ujedinila ljubav prema kuhanju, hobi koji je ispunjava pa sve do pravoga posla i prepoznatljivosti u Hrvatskoj ali i inozemstvu. Gašparić je krenula s objavljivanjem različitih recepata koji nastaju u njezinoj kuhinji. Sve to prate fotografije kao i video zapisi. Kaže kako je oduvijek voljela kuhati, a pisati još više tako da joj se sve poklopilo. Uz to imala je i brojne recepte na papiru tako da je odlučila sve to prebaciti na jedno mjesto i to u digitalnom obliku.

„Tako je nastao recipeci.com. Shvatila sam brzo da imam dobar feed back čitatelja što je bio odličan vjetar u leđa na početku. Uvidjela sam da su ljudi brzo prepoznali tu moju iskrenost, kao i želju da im pomognem oko kuhanja kroz svoje iskustvo. Sve to davalo mi je poticaj da se još više trudim pa je i stranica iz godine u godinu bila sve posjećenija i prepoznatljivija”, prisjeća se Gašparić.

Kaže kako se na njenoj stranici mogu pronaći najrazličitiji recepti za jela, kolače, peciva, zimnicu… Drugim riječima pokrila je sve. Svaki od njenih recepata prate i precizni koraci kako se koje jelo spravlja i to sa svim sastojcima, potrebnim omjerima ali i fotografijama gotovog jela.

“Bitno je znati kako je svaki recept nastao u mojoj kuhinji i da su to recepti koje ja osmislim, napravim i u konačnici probam. Svaki moj recept ima uvodnu priču koja objašnjava jelo koje sam pripremila i što to meni znači. Trudim se u svakom receptu biti što detaljnija i iskrenija u vezi namirnica i postupaka, pa tako nikad ne objavljujem nešto što nisam najprije sama isprobala”, pojašnjava Gašparić.

Uz web stranicu ReciPeci, koja je baza svega, njeni recepti mogu se pronaći i na društvenim mrežama. U međuvremenu je pokrenula i ReciPeci YouTube kanal na kojem objavljuje video recepte kao male video emisije sa svim koracima kako se svako od jela spravlja. Kroz djelovanje portala ReciPeci Sandra Gašparić uz recepte donosi i brojne zanimljivosti o hrani, zdravlju, kao i savjete kako pripremiti neka od jela, kako servirati, koje posuđe koristiti… Tu su i informacije o ishrani, mineralima i vitaminima. Stranicu je upotpunila dječjim kutkom gdje su bojanke, vježbenice, igre… Ima i rubriku o roditeljstvu s informacijama o odgoju, dječjim bolestima, dječjoj opremi i slično.

“Ja sam danas sretna žena jer sam uspjela spojiti ono što volim i posao, i to je divno. Kuhinja je kod nas doista srce doma i oduvijek se trudim da to tako bude jer djeca su u biti naše refleksije. I ako od malih nogu počnu upijati takve obrasce ponašanja, puno će im lakše biti kasnije u životu i sami će nastaviti s tradicijom okupljanja oko obiteljskog stola”, istaknula je Gašparić.

Njeni savjeti su posebno vrijedni u predblagdansko vrijeme i to posebno u predbožićno vrijeme kada se želi pripremiti što više raznolikih i ukusnih jela, uz mnoštvo kolača i drugih delicija. Sve to dovodi do stresa domaćica što se, kako kaže Gašparić, može izbjeći unatoč svim svakodnevnim obvezama u stanu, oko uređivanja dekoracijama, kupnje darova… Prema njenim riječima ako se dobro organiziramo stresa neće biti.

“Dobra organizacija je pola posla ako ne i više. To znači da treba na vrijeme otići u kupovinu potrebnih stvarčica. No prije toga je dobro napraviti spisak svega što nam treba. Naravno, još prije toga odlučiti koje ćemo kolače peći, pa prema tome prilagoditi i kupnju. Uz dobru organizaciju oko svega onda niti ta kupnja ne mora proteći u stresu. Treba isplanirati da se radi nekoliko vrsta različitih, a opet sličnih kolačića. Tako se mogu iskoristiti određene namirnice na kakvoj akciji. Držite se provjerenih recepata i dobro ih proučite kako ne biste nabavljali previše“, savjetuje Gašparić.

Pojašnjava kako ona obično radi 4-5 vrsta različitih sitnih kolača, odnosno za svakoga u obitelji nešto njegovo omiljeno. Kao kruna svega za Božić pravi bar jedan, a često i dva kremasta kolača. Za ručak u Slavoniji tradicionalno je pečena prasetina uz francusku salatu i divne hrskave krumpire iz pećnice. Što se slatkih recepata tiče, najčešće za Božić priprema: Raspucance, Londonere, Medenu pitu, Mađaricu, Breskvice i rafaelo kuglice. Kada su kremasti kolači u pitanju tu su princes krafne i Božićni panj.

„Kod same pripreme kolača dobro je isplanirati unaprijed i raditi na primjer 3 vrste simultano u isto vrijeme. Najviše me u svemu tome veseli činjenica što svojim primjerom ili savjetom mogu pomoći nekome u kuhinji jer i sama se sjećam svojih početaka u kuhanju u koje vrijeme društvenih mreža i interneta još uvijek nije bilo“, zaključila je Gašparić.

B.B.