Sajam EU projekata na Orionu okupio 21 izlagača

Foto: Đuro Karalić

Ovogodišnji Sajam EU projekata na Orionu koji su u povodu Europskog tjedna i Dana Europe organizirali Agencija za razvoj i investicije VIA Vinkovci i Grad Vinkovci u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, u vinkovačkom Gradskom parku okupio je 21 izlagača.

„Cilj je sajma predstaviti građanima projekte koje smo financirali EU sredstvima. Danas gotovo i nema segmenta u Vinkovcima u koji nije ušao europski novac kroz projekte koje smo proveli ili one koji su u tijeku, a koje vidimo danas ovdje. Meni je danas drago ovdje vidjeti jednu sinergiju koju su stvorili naša gradska i županijska razvojna agencija, naše škole, vrtići, ustanove, udruge”, kazao je gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Po riječima direktorice agencija VIA, Danijele Slipčević, na području grada Vinkovaca u zadnjih pet godina provedeno je ili u tijeku 29 velikih infrastrukturnih projekata vrijednih gotovo 180 milijuna kuna te 39 tzv. soft projekata, ukupno vrijednih preko 44 milijuna kuna.

„Kada gledamo projekte koji su trenutačno u provedbi i one koje smo pripremili i čekamo na natječaje, govorimo o preko 300 milijuna kuna. Ono što čekamo je otvaranje prekogranične suradnje, početak ITU mehanizma, natječaj za Zelene Vinkovce i druge natječaje”, istaknula je Slipčević.

Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, u perspektivi 2014. – 2020. povučeno je oko tri milijarde kuna bespovratnih sredstava.

„Govorimo o operativnim programima koji su bili u tom razdoblju, znači sve što se tiče gospodarske infrastrukture, poljoprivrede, društvene, socijalne infrastrukture, projekata za bolnice, komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave. Kada gledamo pet slavonskih županija jer nas se uvijek gleda kao jednu cjelinu, možemo biti zadovoljni jer smo na visokom drugom mjestu i ispred nas je jedino Osječko-baranjska županija”, kazala je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković.