Republika Srbija dijelu članova obitelji ubijenih u Sotinu i na Ovčari isplaćuje odštetu za nematerijalnu štetu

Foto: Ivan Matić

SOTIN, Prema navodima Večernjeg lista dio obitelji ubijenih u vukovarskom prigradskom naselju Sotin dobio je presudu prema kojoj će Republika Srbija svakom tužitelji isplatiti sredstva na ime nematerijalne štete. Potvrdio je to i Igor Matijašević koji je zajedno s nekima prije desetak godina vodio privatnu istragu u sklopu koje je putovao i u Srbiju gdje je se nalazio s nekim od počinitelja ubojstava u Sotinu. Po riječima Matijaševića presudom, koju je potvrdio i Apelacioni sud, će članovima 16 obitelji biti isplaćeno po 800.000 dinara ili nešto manje od 7.000 eura.

“Suđenje je trajalo nekoliko godina ali na kraju smo uspjeli. Da bi mogli podnijeti tužbu za nematerijalnu štetu za ubojstva mora postojati pravomoćna presuda za određeni ratni zločin. Radi toga sada imamo u Sotinu situaciju da je u mjestu ubijeno 67 mještana, a da je odšteta presuđena za 16 ubijenih. Za njih postoji pravomoćna presuda po kojoj su osuđeni Žarko Milošević i Dragan Mitrović“, rekao je Matijašević.

Pojasnio je kako je prema zakonu u Srbiji maksimalan iznos koji se na ovo ime može isplatiti iznosi 2 milijuna dinara (oko 20 tisuća eura) ali i da na presuđeni iznos idu i pripadajuće kamate. Prema njegovim riječima presuđeni iznos je simboličan ali i da su obitelji s presudom dobili crno na bijelo da Srbija priznaje krivicu za zločine koji su počinjeni u Sotinu. Najavio je kako će se svakako i u Srbiji, a onda i na sudu u Strasbourgu.

Večernji list prenosi i kako je presudi u Sotinu prethodila presuda članova obitelji ubijenih na Ovčari za nematerijalnu odštetu od Srbije. Do sada je za Ovčaru podneseno 20-ak tužbi od kojih su neke već isplaćene članovima obitelji dok su ostale u različitim fazama. I za Ovčaru odšteta po članu obitelji koji je podnio tužbu iznosila je oko 7.000 eura.