Prosječna neto plaća u Hrvatskoj, u kolovozu, iznosila je 1.163 eura

Foto: PIxabay

ZAGREB, Državni zavod za statistiku objavio je kolike su nam plaće bile u kolovozu ove godine. Prema podacima DZS u odnosu na plaću za srpanj ove godine prosječna neto plaća za kolovoz bila je nominalno viša za 1,9 posto, a realno za 1,4 posto.

Podaci DZS-a kažu kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj u kolovozu iznosila 1.163 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 14,1, a realno za 5,8 posto. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 2.059 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 747 eura. Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 1.004 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz iznosila je 1.614 eura, što je nominalno više za 2,2 posto, a realno za 1,7 posto u odnosu na srpanj. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno bila viša za 16,2 posto, a realno za 7,8 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 6,25 eura, što je u odnosu na srpanj niže za šest posto, a u odnosu na kolovoz lani više za 14,1 posto.