Razbijena spomen ploča pukovniku Vladimiru Đereku – Sokolu

VUKOVAR, PU Vukovarsko-srijemske županije izvjestila je danas kako je nepoznati počinitelj u proteklih nekoliko dana razbio spomen ploču poginulom hrvatskom branitelju i pukovniku HV-a Vladimiru Đereku – Sokolu, jednome od zapovjednika obrane Sajmišta. Naveli su i kako poduzimaju istražne radnje kako bi pronašli počinitelja.

Priopćenjima za javnost ovaj incident osudile su gradske organizacije HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a. Iz HDZ-a navide kako se ovim barbarskim činom vrijeđaju sve žrtve ratnih zločina u Domovinskom ratu i gradu Vukovaru, članovi njihovih obitelji ali i građani Vukovara i Hrvatske.

“Stvara se osjećaj netrepeljivosti, mržnje, straha i destabilizacije svakodnevnog života. Na ovaj način pokazuje se i nepoštovanje žrtve hrvatskih branitelja za slobodnu i neovisnu RH”, stoji u oriopćenju vukovarskog HDZ-a.

Razbijanje spomen ploče osudila je i vukovarska podružnica HKS-a koji navode da i ovaj incident pokazuje da još postoje oni koji se ne mire s činjenicom da je na Vukovar i Republiku Hrvatsku izvršena otvorena agresija, te da je Vukovar sastavni dio Republike Hrvatske.

“Ovakvi i slični vandalski činovi samo produbljuju jaz između Hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu. Bojimo se da su isti posljedica razdvojenosti djece od vrtićke dobi, pa sve do srednjih škola, što dovodi do lažnog suživota i nažalost do ovakvih i sličnih incidenata”, stoji u priopćenju HKS-a.

Incident je osudio i vukovarski SDP odakle su poručili kako se “ovakvim i sličnim, a nažalost sve češćim vandalskim činovima sigurno ne pridonosi mirnom životu i razvoju vukovarske zajednice i grada Vukovara uopće. Poručili su i kako ne smijemo dopustiti da se ovim načinom vrijeđaju i omalovažavaju žrtve te da je to neprihvatljivo.

IVAN MATIĆ