Pokrenut novi program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

VUKOVAR, Konferencijom koja je u Vukovaru okupila dvjestotinjak sudionika, u srijedu je započela implementacija Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020., koji je nastavak projekta iz financijskog razdoblja 2007. – 2013.

“Program je vrijedan 40 mlijuna eura od kojih su 34 milijuna eura EU sredstava, a ostalo je nacionalno sufinanciranja. Upravo smo jučer raspisali pvi poziv za dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti 15 milijuna eura”, navela je Olja Georis iz Agencije za regionalni razvoj RH.

Po njezinim riječima, program je namijenjen projektima koji se odnose na poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energija i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja, a u Hrvatskoj se u njega uključene Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županije, a iz Srbije Sjeverno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Sremski te Mačvanski upravni okrug.

“Očekujemo da će ovaj program iznjedriti puno novih mogućnosti s jedne i druge strane granice, da će povezati ljude iz regija uključenih u projekt iz Hrvatske i Srbije i pridonijeti njihovom međusobnom boljem razumjevanju i suradnji”, poručio je predstavnik Europske komisije Vicente Rodriguez Saez.

Sudionici konferencije imali su prigodu čuti više detalja o sadržaju Programa suradnje i prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga programa koji je otvoren svim javnim tijelima, neproftinim udrugama, školama, sveučilištima, zdravstvenim i socijalnim ustanovima i ostalim dionicima koji smatraju da imaju kvalitetne ideje i projekte uz uvijet da imaju osiguranih 15 posto sredstva potrebnih za sufinanciranje.

ĐURO KARALIĆ