Gradski muzej Vukovar nominiran za europski muzej 2016. godine

VUKOVAR, Nominacija Gradskog muzeja Vukovar za nagradu Europski muzej godine-EMYA 2016 priznanje je Upravi Muzeja i njegovim djelatnicima i grad Vukovar svrstava na kartu Europe i na još jedan način potvrđuje važnost Vukovara u kulturološkom i povjesnom smislu, ocjenio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare u Dvorcu Eltz održanoj u srijedu u povodu nominacije toga muzeja za najbolji muzej Europe u 2016. godini.

Penava je također izrazio nadu kako će sama nominacija, a još više eventualno osvajanje nagrade, biti i pozitivni “okidač” da u Vukovar dođe još više turista.

“Imamo velika očekivanja, ali čak i ako ne pojedimo ostaje nam ogroman ponos da smo uopće sudjelovali u jednom takvom izboru”, kazala je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić podsjetivši kako je Gradski muzej Vukovar osnovan 1946. godine donacijom stilskog namještaja, starog novca i umjetničkih predmeta dr. Antuna Bauera.

Prvi stalni postav vukovarskog Muzeja otvoren je 1948. godine, a 1966. godine Muzej preseljava u Dvorac Eltz. U Domovinskom ratu Dvorac i Muzej pretrpjeli su ogromna razaranja i uništenja. Obnova je započela 2005. kao dio programa Vlade Republiek Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe koji je pod nazivom “Obnova i revitalizacija kultrune baštine Ilok-Vukovar-Vučedol”, a završila 2014. godine otvorenjem stalnog postava Muzeja.

“Nominacija naše ustanove za europski muzej godine priznanje je svima nama koji u muzeju radimo i trudimo se da na što bolji načim predstavimo bogatu umjetničku i povjesnu baštinu Vukovara, ali i samim umjetninama i zbirkama koje posjedujemo i izlažemo”, kazala je Ružica Marić.

po njezinim riječima, vukovarski Muzej se za nagradu europskog muzeja godine u 2016. godini kandidirao u svibnju prošle godine na natječaj Europskog muzejskog foruma. Kandidaturu su mogli istaknuti muzeji koji su u posljednje dvije godine otvorili stalni postav za kojeg drže da udovoljava visokim kriterijima koje postavlja Europski muzejski Forum. Ukupno je prijavljeno 49 muzeja iz 24 europske države, a svečanost izbora najboljeg muzeja obavit će se u San Sebastianu u Španjolskoj, početkom travnja.

ĐURO KARALIĆ