Prosvjed protiv poskupljenja vode, prosvjednici istakli četiri zahtjeva prema VVK i Gradu Vinkovcima

Foto: www.vinkulja.hr

VINKOVCI, U organizaciji “Građanske inicijative – građani protiv lihvarskog poskupljenja vode” danas je u Gradskom parku u Vinkovcima održan mirni prosvjed građana koji su izrazili svoje nezadovoljstvo s nedavnim poskupljenjem vode i odvodnje na području 15 općina u županiji i dva grada, Vinkovci i Otok kojim upravlja Vinkovački vodovod i kanalizacija.   Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Spasimo Hrvatsku ugasimo HDZ”, “Kap po kap i ode cijeli slap”, “Pusti vodu da lihvari odu”, “Kad za lopovluk i janjetinu nestane parica uvijek je narod kasica prasica”…

Govoreći u ime Inicijative Branimir Puškarić je ustvrdio kako je narod korektiv vlasti te da je narod taj koji je glavni  a ne političari. Poručio je da ne žele tražiti veze, da ne mole i kleče već da narod ima pravo na normalan život.

“Došli smo reći – dosta! U ova teška vremena u kojima ljudi jedva spajaju kraj s krajem i u kojem nam je inflacija pojela novčanik snašlo nas je i šokiralo ovo sramotno poskupljenje vode koje, smatramo, nije ničim utemeljeno. Tražimo da se vrati stara cijena vode kao i da se  građanima isplati razlika novca preplaćenih računa. Tražimo i da se pozove na odgovornost gradsku vlast i posebno odgovorne u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji kao i ispriku gradonačelnika Bosančića jer je lagao narod rekavši da neće biti poskupljenja komunalija”, rekao je Puškarić.

Podsjećamo i kako je nakon poskupljenja, a onda i prozivki dijela javnosti i oporbenih političara, prije nekoliko dana iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije rečeno da je riječ o poskupljenju od 30 posto. Naime, prije nekoliko dana iz VVK su priopćili da su građani prije poskupljenja metar kubični vode plaćali 0,56 eura, a nakon toga 0,73 eura te kako poskupljenje u prosjeku iznosi 5,5 eura po korisniku. Nakon svih prozivki iz VVK su odustali od najavljenog poskupljenja.

Povodom održanog prosvjeda kontaktirali smo i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića koji je rekao kako je pravo svakoga da izrazi svoje nezadovoljstvo te da stoga ne vidi ništa lose u tome. Istakao je i kako je nakon poskupljenja uvaženo mišljenje građana te da je slijedom toga VVK stopirano poskupljenje vode.

“Jedino što držim nepotrebnim u ovoj priči su oportunisti iz redova marginalnih političkih stranaka poput Živog zida, Hrvatskih suverenista i Domovinskog pokreta koji su situaciju iskoristili za samopromociju i prikupljanje jeftinih političkih bodova”, poručio je Bosančić.

Dodao je kako je posao njega i gradske uprave osluškivati što građani žele te da je upravo iz tog razloga organizirao tribine po gradskim četvrtima. Istakao je kako su na tim tribinama građani imali priliku njemu i pročelnicima gradske uprave reći što je dobro napravljeno, što nije kao i što treba popraviti ili napraviti.