Prosječna plaća u županiji manja 15 posto od prosjeka Hrvatske

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija je na 1,5 posto broja poduzetnika u RH, na 1,5 posto ukupnog prihoda te na 2 posto ukupnog broja zaposlenih. Rečeno je to na 11. sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar na kojoj je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela

„Ukupan prihod je u 2016. godini na razini 12,9 milijardi kuna, a negdje oko 12,3 milijarde su ukupni rashodi. Dobit je oko 780 milijuna kuna, a gubitak nažalost 268 milijuna. Od 1755 tvrtki 1314 je pozitivno poslovalo, 441 tvrtaka poslovala je negativno. U konačnici cijela je priča s pozitivnim predznakom, dakle gospodarstvo laganim tempom napreduje. I dalje nam je primarna djelatnost prerađivačka industrija, a kad gledate u strukturi industrije najviše je prihoda ostvarila proizvodnja električne energije u iznosu oko 3,8 milijardi kuna. Zatim prerađivačka industrija 3,1 i trgovina na veliko i malo 2,9. Znači te tri djelatnosti ostvarile su prihod od 9,8 milijardi kuna – pojasnila je Ivanković te dodala da Vukovarsko-srijemska županija ima blizu 18 tisuća zaposlenih što je također trend koji lagano raste“, rekla je predsjednica HGL Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković.

O gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji govorio je i direktor vukovarske županijske komore Ivan Marijanović koji je rekao da se situacija u 2016. godini razvijala onako kako su i očekivali kao i da je ostvaren rast ukupnih prihoda i ostvarene dobiti i broja zaposlenih. Istakao je kako je dobro što je broj zaposlenih rastao u svim djelatnostima i nije bilo djelatnosti u kojoj je bilo značajnijeg otpuštanja, ali i da su ti postoci i dalje nedovoljni tako da će trebati jako dugo da se vratimo na godine prije krize.

„Godišnje bi nam trebalo rast od 3 do 4 posto da se kroz tri godine vratimo na one prethodne godine. Jedino što možemo učiniti to je razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji naravno mora biti vezan na veće subjekte kao bi plasman tih proizvoda bio uspješan. Dugoročno moramo mijenjati naš mentalni sklop, prijeći iz društva koje očekuje zaposlenje u društvo u kojem većina ludi kreira svoj posao i posao za ljude oko sebe. To je dugotrajan proces s kojim treba krenuti već u osnovnim školama, dakle djecu poticati da razmišljaju o poduzetništvu te da si u skladu s tim biraju zanimanja“, rekao je Marjanović.

 

 

.