Dehidracija – najveća opasnost vrućih ljetnih dana: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Rita

  Voda sačinjava više od 70% našeg tijela. Ona je neophodna za dobro funkcioniranje naše probave, čišćenje organizma od različitih toksina te za održavanje zdrave i vitaizirane kože. Ljudsko tijelo gubi vodu tijekom cijelog dana a ponajviše u vrućim ljetnim danima putem znojenja.

  Dehidracija je stanje koje nastaje nakon što tijelo izgubi više tekućine nego što je primilo. Generalno gledajući, tri su stupnja dehidracije:
  1. blagi stupanj koji nastaje kada tijelo izgubi 1% – 2% ukupne tekućine,
  2.  umjereni stupanj koji nastaje kada tijelo izgubi oko 5% ukupne tekućine,
  3. teški stupanj koji nastaje kada tijelo izgubi oko 10% ukupne tekućine.

  Već prilikom blage dehidracije javljaju se prepoznatljivi simptomi a to su:
  – glavobolja
  – suha koža i usne
  – suha usta
  – smanjeno znojenje
  – povećana frekvencija srca
  – umor i slabost
  – grčevi u mišićima
  – povećana tjelesna temperatura
  – mučnina i povraćanje.

  Dehidracija, kako god bezazleno zvučala, zaista  predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Ukoliko se hitno ne izliječi, nastaje teški stupanj dehidracije koji posljedično dovodi do kome, zatajenja organa te na posljetku do smrti.

  Zabrinjavajući su podaci posljednjih istraživanja koji pokazuju da je više od 50% djece dehidrirano. Najveći problem leži u činjenici da djeca nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi, stoga je nužno da ih vi potičete na čestu konzumaciju tekućine. Napominjem, pod pojmom tekućine smatram vodu ili nezaslađene prirodne čajeve. Zaslađeni i gazirani sokovi povećavaju dehidraciju tijela tako što izvlače svu slinu iz usta koja ostaju suha.

  Kako biste spriječili dehidraciju pobrinite se da u ovim vrućim danima pijete više tekućine kako biste nadoknadili ono što ste izgubili znojenjem, ako ste u treninzima, pobrinite se da pijete tekućini prije, za vrijeme i svakako nakon aktivnosti te iste provodite ili rano ujutro ili kasno navečer kada su temperature nešto niže.

  Zapamtite, onog trenutka kada osjetite žeđ, vaše tijelo je već u fazi blage dehidracije. Nemojte čekati da vas tijelo alarmira svaki puta da nešto nije uredu. Potrudite se da svakih pola sata popijete barem 2 dcl vode. Dobra vijest za sve one koji misle da ne mogu popiti puno vode jest ta da voda, uz brojne druge utjecaje na organizam, ima i sposobnost poticanja žeđi. Zato, što više pijete, tijelo će tražiti više tekućine.