Projekt vukovarskih gimnazijalaca proglašen za najbolji na svijetu

Foto: Gimnazija Vukovar

VUKOVAR, Projekt učenika Gimnazije Vukovar „Pametni grad: Vukovar – View of Smart Living“ proglašen je za najbolji projekt na svijetu. Prethodno su za isti projekt dobili priznanje kao najbolji u Hrvatskoj.

Na manifestaciji Arduino Day Community Challenge, koja je održana u Milanu,  vukovarski gimnazijalci osvojili su prvo mjesto i priznanje za najbolji projekt učenika na svijetu. Ukupno je sudjelovalo više od 100 zemalja svijeta sa čak 650 projekata.

Tim vukovarske Gimnazije činili su učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja (Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić) te njihovi profesori mentori (Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović). Gimnazijalci pojašnjavaju kako je projekt proglašen pobjednikom u kategoriji obrazovanje. Kako nisu imali sredstava da osobnu odu i predstave svoj projekt predstavili su ga putem live streaminga.

Odabrano je sedam pobjedničkih projekata i to po jedan u svakoj od kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i startupovi.