Proglašeni najbolji projekti u ruralnom turizmu: Zlatna povelja OPG-u Barbarić iz Iloka

Foto: Hrvatska udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova „Selo“

ZAGREB/VINKOVCI, Svečanom dodjelom nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, u zagrebačkom Hotelu “Academia” završena je akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu, a najboljima, među kojima je OPG Barbarić iz Iloka osvojio Zlatnu povelju kao najbolje hrvatsko turističko seljačko obiteljsko gospodarstvo, uručene su Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr. sc. Eduardu Kušenu, koji su dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. Na natječaj je do ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija, a pred komisijom koja je odlučivala o najboljima ni ove godine nije bio lagan zadatak.

O ostalih predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, Brončanu povelju u kategoriji Vinski turizam dobila je Zadruga vukovarska vina iz Vukovara, a u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija Posebno priznanje za proizvodnju kulena od crne slavonske svinje dobio je OPG Slavice Džinić iz Starih Mikanovaca.

Iločko Obiteljsko gospodarstvo Barbarić u sklopu ruralne kuće za odmor sa smještajem bavi se i tradicijskom proizvodnjom mnogobrojnih vrsta voćnih rakija i likera, vina te iločkog vinjaka. Proizvodi ove obitelji su visoke kvalitete koja je spoj višegodišnjeg iskustva, odličnih agroekoloških uvjeta, visokih ulaganja u proizvodnji i primjeni novih tehnologija. Svi proizvodi mogu se kušati u uređenoj kušaonici kapaciteta do 50 sjedećih mjesta odnosno ukupno do 80 gostiju istodobno.