Otok dobio proračun višestruko veći do ovogodišnjeg

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Otočko Gradsko vijeće, na sjednici održanoj u utorak, usvojilo je većinom glasova gradski proračun za 2018. godini u iznosu nešto većem od 40 milijuna kuna što je u odnosu na ovogodišnji proračun koji je iznosio 15 milijuna kuna, značajno povećanje.

“To je vrlo veliko povećanje za Grad Otok, a dogodilo se zahvaljujući uvođenju fonda za izravnavanje na osnovnu kojega bi trebali dobiti poreznih prihoda više za oko sedam milijuna kuna”, pojasnio je otočki gradonačelnik Josip Šarić rekavši kako se razlozi povećanja gradskog proračuna kriju i u uvrštavanju u proračun sredstava osiguranih za projekte Poduzetničkog inkubatora (13,5 milijuna kuna) i Zaželi (6,4 milijuna kuna).

Po Šarićevim riječima, od novih sedam milijuna kuna poreznih prihoda, dva milijuna kuna gradska uprava planira uložiti u razvoj poljoprivrede, a po milijun kuna u razvoj poduzetništva i obrtništva te za izradu projektne dokumentacije i praćenje projekata na razini Grada.

“Očekujemo, po nekakvoj našoj procjeni, da ćemo tim ulaganjima stvoriti na području grada novih 30 radnih mjesta”, kazao je Šarić dodajući kako su u proračunu osigurana i sredstva za kupovinu zemljišta za planiranu gradnju trgovačkog centra s otvorenom i zatvorenom tržnicom, a čijiom izgradnjom bi građanima Otoka i Komletinaca postale dostupne brojne trgovine i roba po koju sada moraju ići u Vinkovce ili Osijek, a Otok bi dobio i modernu tržnicu.

Sjednica Gradskog vijeća započela je Aktualnim satom koji je do sada u pravilu bio zadnja točka dnevnog reda sjednica otočkog Gradskog vijeća što se međutim, nije svidjelo oporbi te je nezavisni vijećnik Mario Elez predložio njegovo vraćanje na začelje dnevnog red, ali vladajući nisu imali previše razumjevanja za taj njegov prijedlog koji je odbijen većinom glasova. Nije prošao niti prijedlog nezavisnog vijećnika Zorana Popića koji je predložio da se sjednice Gradskog vijeća prenose internetom, a nakon što je njegov prijedlog odbijen Popić je demonstrativno napustio sjednicu optuživši prethodno vladajuće kako od Otoka prave Sjevernu Koreju.