Prodavala robu, radila u mesnici, a sada vozi šleper – Vukovarka Slavica Janković u utrci za titulu “Naj radnik” za 2022. godinu

Foto: Slavica Janković

Vukovarka Slavica Janković (49), inače samohrana ,majka 14-godišnje kćerke, ušla je u top deset kandidata za izbor „Naj radnika“ za 2022. godinu u Hrvatskoj. Radi se o nagradi koji je pokrenula udruga „Mali svjetionik“ iz Zagreba, a u kojoj pobjednik izbora, o čemu će odlučiti građani svojim glasanjem, osvaja 100.000 kuna.

Janković je u izbor za „Naj radnika“ ušla tako što ju je prijavio bivši radni kolega o čemu ona nije imala nikakvih informacija. Kada je nazvala voditeljica projekta mislila je da se radi o šali i skrivenoj kameri ali je na kraju ipak uvidjela da se radi o ozbiljnoj stvari i da je od 780 prijavljenih kandidata iz cijele Hrvatska ona ušla među deset najboljih.

Foto: Slavica Janković

„Lijepo je znati kada te netko cijeni i predloži za jednu takvu nagradu, a još više mi znači kada znam da sam ušla u top deset. Ja sam i do sada živjela bez tih 100.000 kuna tako da, kada bih mogla birati između toga novca i statue pobjednika „Naj radnika“ izabrala bih tu statuu i to najviše radi moga oca koji je bio iznimno vrijedan i radan čovjek koji se sada razbolio. Imao je moždani udar i polupokretan je. To bi bila na neki način i njegova nagrada jer je on meni uvijek bio životni uzor“, rekla je Janković.

A, do toga da bude predložena za nagradu došla je kao samohrana majka koja svakodnevno vrijedno radi i uz to brine o svojoj maloljetnoj kćerci i bolesnom ocu. Inače, Janković već šest godina radi kao vozačica kamiona šlepera i tako razbija predrasude. Naime, to zanimanje se godinama smatralo kao „muški“ posao tako da je žena vozača jako malo u Hrvatskoj. Govoreći o svojim početcima Janković kaže kako je tijekom godina svoga života radila sve i svašta ali da ljubav prema kamionima ima od djetinjstva kada ih je gledala kako prolaze cestama. U međuvremenu radila je sve i svašta te desetke tisuća kilometara prošla vozeći kombi s kojim je prevozila robu koju je prodavala. Prije posla vozačice kamiona radila je godinama u mesnicama u Borovu, Slavoniji i u Istri s čime je morala prestati radi zdravstvenih problema. Tako se u HZZO-u prijavila za prekvalifikaciju i među 70 prijavljenih kandidata izabrana među 5 kojima je EU pokrivala troškove. Kaže kako nije niti sekunde razmišljala kada je vidjela da je jedna od ponuđenih prekvalifikacija ona za vozača kamiona te je tako ostvarila svoj san.

„Život me je poslije odveo u Englesku gdje sam počela raditi i to također kao vozačica kamiona. Dobila sam i osobni broj, kupila auto i jako dobro zarađivala. Počela sam voziti i to tamo, lijevom stranom. Bilo je super ali sam radi kćerke, koja se nije nikako mogla prilagoditi tamo i bolesnog oca, odlučila se vratiti. Sada mogu reći da nisam požalila. Radim za manje novaca, radim ono što volim ali sam svoj na svome. Već šest godina sam za upravljačem šlepera te sam, uz cijelu Hrvatsku, prošla Englesku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu“, kaže Janković.

Foto: Slavica Janković

Govoreći o tome što je sve proživjela vozeći šleper, koji je dužine 17 metara i težak oko 40 tona, kaže kako je bilo svakakvih događanja na prometnicama ali i da joj ništa nije teško. Ukazuje i na podršku velikog broja kolega vozača koji si međusobno pomažu na cesti kada god je to potrebno. Na takav način je rješavala i puknutu gumu na cesti. Isto tako gotovo svakodnevno svjedoči slučajevima nepažnje i jurnjave vozača koji riskiraju svoje i druge živote ne pridržavajući se prometnih pravila. Prema njenim riječima ima i onih koji sasvim drugačije gledaju na ženu za upravljačem šlepera.

„Žena za upravljačima kamiona su u Hrvatskoj rijetkost ali u Europi je to sasvim normalna pojava. Nema nas puno ali nas ima. U kontaktu sam sa nekim od žena vozača i svakodnevno se čujemo i razmjenjujemo iskustva. Na to sve neki od muških kolega ne gledaju blagonaklono jer smatraju da te poslove žene ne trebaju raditi. Vjerujem da im smeta to što žene bolje voze i parkiraju nego oni“, rekla je Janković.

Da bi osvojila titulu „Naj radnik“ za 2022. godinu Slavica Janković treba prikupiti najveći broj glasova građana. Svi koji žele pomoći Slavici Janković da pobijedi i osvojili titulu “Najradnika” Hrvatske, mogu glasati do petka, 11. studenoga do 16 sati putem telefona 061 5601 tako što će odabrati kandidata pod rednim brojem 6 ili poslati SMS na broj 666 999 uz ključnu riječ KANDIDAT6 bez razmaka. Cijena jedne SMS poruke iznosi 3,72 kuna. Više o načinu glasanja pročitajte na stranici udruge Mali svjetionik.

B.B.