Prijavite se za stipendiju “gemericu”

Foto: Dejan Gemeri

VUKOVAR, Dejan Gemeri (29), doktorant fizike iz Vukovara, i ove godine raspisao je interni natječaj za dodjelu stipendija koje je nazvao „gemerica“. S ovom praksom Gemeri je započeo još prošle godine kada je dodijelio dvije stipendije. U međuvremenu je uveo i darivanje učenika generacije u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru. Objavu o natječaju za „gemericu“ Gemeri je objavio na svome Facebook profilu:

„Prije nego krenem sa službenom objavom natječaja za iduću akademsku godinu, želio bih izraziti sreću i zadovoljstvo što je prva “Gemerica” prošla u najboljem mogućem redu. Zadnja stipendija isplaćena je s 3.7.2023. Najprije, hvala Bojani i Urošu na divnoj suradnji, čak smo našli i vremena za jednu kavu na kojoj smo se bolje upoznali. Stipendiranje studenata i darivanje učenika generacije već drugu godinu, za mene je nešto najbolje što sam napravio u životu, sve ostalo mi nema previše smisla. Kako je sve to izgledalo, možete slobodno pitati prošlogodišnje stipendiste, koji službeno ulaze u alumni klub jer stipendije idu i ove godine. Reći ću samo da je ovo jedina stipendija koja uključuje i božićnicu.

Ovi putem raspisujem natječaj za iduću akademsku godinu (2023./2024.) i pozivam sve studente s prebivalištem u Vukovaru i okolici (prigradska naselja i okolna sela) da se prijave. Stipendija iznosi €100 i traje deset mjeseci. Broj stipendija bit će utvrđen naknadno, zajedno s rezultatima, a ovisit će o broju i kvaliteti prijava. Kao i prošle godine, mjesto studiranja nije bitno i stipendija nema nikakvih lokacijskih ograničenja. Prijaviti se mogu svi koji studiraju u RH i izvan nje. Čak i ako nekim slučajem studirate na Marsu, a i dalje imate prebivalište u Vukovaru i često svraćate kući i možete to dokazati, konkurirate za stipendiju. Vrlo jednostavno. Sve što trebate napraviti je poslati motivacijsko pismo na gemeri.dejan@gmail.com i uvjeriti me da baš vama trebam dati stipendiju i zbog čega ste vi posebni u odnosu na ostale kandidate. Budite kreativni i izdvojite se iz mase. Zašto studirate to što ste odabrali, kakvi su vam ciljevi u životu i zbog čega volite život? Nema nekih posebnih smjernica i kalupa.

Prošle godine, stipendija je otišla u ruke studentima koji studiraju u Novom Sadu, obzirom na njihovu neosporivu kvalitetu. Ove godine to ne mora biti slučaj, a ovo naglašavam kako se drugi studenti koji studiraju negdje dalje ili bliže, ne bi obeshrabrili. Prilikom odabira, dopustite mi da se malo poslužim i nekom intuicijom jer sam čitav život proveo i provodim i dalje u različitim sustavima obrazovanja. To mi pomaže da dobijem skladnu sliku.

Natječaj traje do 31.8.2023., nakon čega krećem s pregledavanjem i sužavanjem izbora. Onda kasnije malo pričamo na ZOOM, da vidim da ste živa osoba i da se malo upoznamo, eventualno pitam koje pitanje ako me nešto posebno zanima što ste naveli u pismu. Nakon toga, ako vas odaberem, prvu stipendiju dobivate s 1.10.2023.

Za one koji su se prijavili prošle godine, pozivam da se prijave i ove. Ukoliko smatrate da vam je motivacijsko pismo bilo dobro i da ne bi previše mijenjali, samo mi pošaljite email da se prijavljujete i ove godine, kako bih vas mogao uzeti u obzir. Isto tako, ako želite nešto i ažurirati, dodati pokoju novu informaciju, slobodno dodajte. Ako želite pisati novo pismo, može i to. Bilo je odličnih pisama, kako god okreneš.

Znam da facebook više i nije najomiljenija društvena mreža među mladima, ali se nadam da će ova objava doći do što većeg broja studenata. Druge društvene mreže ne koristim, pojele me godine“, stoji u njegovoj objavi.

Foto: Dejan Gemeri

Kaže i kako je mišljenja da u Hrvatskoj ne bi smio biti niti jedan student koji nema osiguranu stipendiju. Ističe kako u tome glavnu ulogu imaju ministarstva, županije, gradovi i općine kao i niz društveno odgovornih tvrtki. Pozvao je i druge da se pokrenu i pomognu koliko mogu.

„Prije svega tu mislim na ljude koji su na državnom proračunu i primaju visoke plaće poput čelnika države, ministara, saborskih zastupnika, raznih agencija… Mislim i na župane, gradonačelnike i načelnike. Vrlo brzo i jednostavno Hrvatska bi mogla riješiti još nekoliko tisuća stipendija. Postoje načini, postoji i model te je potrebna samo dobra volja“, rekao je Gemeri.