Situacija na donjem toku rijeke Save za sada bez problema i ne očekuju se ugroze

Foto: lijepanasasava.hr

VUKOVAR, Velike količine oborina koje su proteklih dana pale u Sloveniji i Hrvatskoj rezultirale su visokim vodostajima Save i drugih Rijeka pa i poplavama. Upravo radi toga u Slavoniji se s strahom prate sva ta dpgađanja s obzirom da su im još u sjećanju događanja iz svibnja 2014. Godine kada je došlo do poplave u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Prema navodima iz Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Biđ-Bosut“ na ovom branjenom području situacija je uredna na svim vodotocima pa tako i na Savi, a očekuje se da će tako i ostati,

Kada je riječ o Savi na području oko Zagreba stanje je ozbiljno, ali je sve pod kontrolom. Nizvodno ne očekujemo nikakve probleme. Prema našem prognostičkom modelu na temelju podataka DHMZ, u narednih pet dana u Županji, koja nam je mjerodavna vodomjerna postaja, nećemo ući niti u pripremne mjere. Kada je riječ o Savi prema trenutnim podacima nema ugroze na našem području. Stanje se prati, a ako bi bilo nekih značajnijih promjena javnost će biti obaviještene”, rekao je za Novosti.hr voditelj ispostave Ivan Dereš.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save u funkciju je stavljen oteretni kanal ”Sava –Odra” kojim se dio savskih voda upušta u retenciju Odranskog polja. Otvorena je ustava ”Prevlaka” putem koje se dio vodnog vala rasterećuje u retenciju Lonjsko polje. Također, u funkciji su i retencije Žutica i Mokro Polje.